Naslovna Politika Prenos nepokretnosti od sada kod notara

Prenos nepokretnosti od sada kod notara

1 minuta za čitanje
0
177
notar

Beograd, 26. jun 2020. – Vlada Srbije je usvojila uredbu koja omogućava  da građani ne moraju da odlaze na šalter Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) da bi dobili list nepokrenosti.

Ovom uredbom je predviđeno da se sav posao prenosa nepokretnosti obavlja kod notara.

Naziv tog dokumenta je “Uredba o uslovima izdavanja izvoda iz lista nepokretnosti i lista voda iz Geodetsko-katastarskog informacionog sistema od strane javnih beležnika i geodetskih organizacija“, saopštila je Vlada.

Uredbom je precizirano da javni beležnici i geodetske organizacije ne mogu da naplaćuju naknadu za izdavanje “predmentnih listova“, osim takse koju je propisao Zakon o republičkim administrativnim taksama, s obzirom na to da RGZ uspostavlja i održava bazu podataka katastra nepokretnosti i katastra vodova.

Štampanje dokumenata iz te baze podataka nije potrebno, i treba da predstavlja samo izuzetak od pravila da se dokumenta izdaju u digitalnom formatu, odlučila je Vlada.

Ocenjeno je da će primena Uredbe štedeti vreme i građana, i zaposlenih u RGZ gde se mesečno podnese oko 40.000 zahteva za izdavanje lista nepokrenosti.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Grupa Socijalisti i demokrate: Vučić bezobzirno ignorisao bezbednost građana radi političke koristi

Brisel, 08. jul 2020. – Grupa Socijalisti i demokrate (S&D) u Evropskom parlamentu (EP…