Naslovna Društvo Preti opasnost da javni servisi u Evropi postanu državni servisi

Preti opasnost da javni servisi u Evropi postanu državni servisi

6 minuta za čitanje
0
756
Nils Muižnieks

Strazbur, 03. maja 2017. – Savet Evrope upozorio je povodom Svetskog dana slobode medija, koji se obeležava 3. maja, da su javni servisi u Evropi ugroženi.

Komesar za ljudska prava Saveta Evrope Nils Muižnieks u komentaru objavljenom na svom sajtu ukazao je na problem "pokušaja vlada da utiču na nezavisnost i pluralizam javnih servisa", preneo je Euractiv

Kako je dodao, "zemlje koje imaju popularne, dobro finansirane javne servise imaju manje problema sa desnim ekstremizmom i korupcijom i veću slobodu medija".

Muižnieks je ocenio da "situacija na terenu pokazuje da ima razloga za brigu – analiza upozorenja dostavljenih Platformi Saveta Evrope za unapređenje zaštite novinarstva i bezbednosti novinara od kako je pokrenuta 2015. ukazuje na novi trend pretnji nezavisnosti javnih servisa ili njihovih regulatornih tela".

Komesar navodi primer Poljske koja je reformom 2016. stavila javni TV i radio servis pod direktnu kontrolu vlade i ograničila ulogu postojećeg regulatora medija. To ima, kako je istakao, "štetne efekte na slobodu medija, posebno na same novinare".

Muižnieks je ukazao na žalbe Društva novinara, nezavisnog udruženja u Poljskoj, koje su otkrile da je od početka godine 228 novinara javnih servisa premešteno na druga radna mesta, otpušteno ili su u znak protesta dali otkaz.

Komesar navodi i napore vlade  Hrvatskoj da utiče na nezavisnost i pluralizam javnih servisa, zakon iz oktobra 2016. u Rumuniji kojim je ukinuto više od 100 neporeskih nameta, uključujući naknade za radio i TV koje su bile glavni izvor finansiranja javnog servisa, kao i na odluku Grčke iz juna 2013. da zatvori javni servis ERT (koji je ponovo otvoren 2015.), što je (privremeno) bio veliki udarac za medijski pluralizam u zemlji.

U tekstu je Muižnieks ukazao i na više upozorenja registrovanih u Savetu Evrope, poput onog o političkom imenovanju rukovodstva javnih TV kanala u Španiji ili onog o pritisku političke partije da smeni člana regulatornog tela javnog servisa u Ukrajini.

Ti primeri "pokazuju da su napori vlada da pretvore javne servise u vladine servise i dalje rašireni". U nekim okolnostima, "potreban je zaokret da bi državni servisi sa snažnim vezama sa vladom i slabom odgovornošću prema široj publici i civilnom društvu postali pravi javni medijski servisi koji su uređivački i operativno nezavisni od države", dodao je komesar Saveta Evrope.

Muižnieks, začudo, nije pomenu Mađarsku.

Navodi se niz preporuka čiji je cilj da pomognu članicama da ojačaju organizacije javnih servisa za radiodifuziju, uključujući zakonske mere kako bi se garantovala njihova uređivačka nezavisnost i institucionalna autonomija i izbegla njihova politizacija.

Među preporukama su i održivo finansiranje javnih servisa, imenovanje uprava i članova nadzornih tela u transparentnom procesu, pri čemu se vodi računa o njihovim kvalifikacijama i profesionalnim veštinama i njihovim dužnostima u vezi rada javnog servisa, kao i obezbeđivanje resursa potrebih za proizvodnju kvalitetnog programa koji odražava kulturnu i jezičku različitost uz posebnu pažnju prema jezicima manjina.

"Javni servisi su važan faktor pluralističke komunikacije, jedna od glavnih karakteristika demokratskog društva", zaključio je komesar za ljudska prava Saveta Evrope.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

NUNS: Tužilaštvo odbijanjem prijave Verice Marinčić poslalo poruku nekažnjivosti

Beograd, 17. septembar 2020. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo …