Naslovna Društvo Pretnje Nedimu Sejdinoviću posledica atmosfere nasilja koju kreira vlast

Pretnje Nedimu Sejdinoviću posledica atmosfere nasilja koju kreira vlast

3 minuta za čitanje
0
545
NUNS/NDNV

Novi Sad/Beograd, 15. april 2017. – (NDNV/NUNS) – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) obaveštavaju javnost da je predsednik NDNV-a Nedim Sejdinović u protekla dva dana, putem društvenih mreža, dobio veliki broj pretećih i uvredljivih poruka, među kojima se nalaze i one koje se mogu smatrati ozbiljnom pretnjom smrću.

Udruženja u saopštenju podsećaju da su poruke počele da pristižu nakon svojevrsnog poziva na linč Sejdinovića, koji je objavljen na Fejsbuk stranici „Narod protiv obojene revolucije“ i u kojem se, između ostalog, navodi da je on jedan od organizatora masovnih protesta u Srbiji, kao i posle sličnih napisa u režimskim medijima i izjava Aleksandra Martinovića, visokog funkcionera Srpske napredne stranke.

NUNS i NDNV smatraju da potpunu odgovornost za rast nasilja i atmosferu straha u zemlji snosi vlast, koja je nastupom Martinovića i zvanično otvorila sezonu lova na one koje prepoznaje kao svoje protivnike, uključujući tu i njihovu decu.

NUNS i NDNV podsećaju da su ove pretnje samo nastavak zastrašivanja kojem su u poslednje vreme izloženi novinari i pojedine javne ličnosti, a podsećamo i da su one prijavljene MUP-u Srbije i Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal prema mehanizmu koji je uspostavljen u Sporazumu o saradnji i podizanju bezbednosti novinara, koji su potpisali Policija, Tužilaštvo i novinarska i medijska udruženja.

NUNS i NDNV ukazuju da nadležni državni organi pokazuju veliku efikasnost kada su na meti pretnji predstavnici vlasti i, obrnuto, kada su na meti „protivnici vlasti“, počinioci se ne sankcionišu.

Novinarska udruženja upozoravaju da neadekvatna reakcija na napade na novinare može da se čita jedino i samo kao podsticaj zastrašivanju i nasilju.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Majić: Vučićeve uvrede su muzika za uši birača u kontekstu predstojećih izbora

Beograd, 15. januar 2020. – Sudija Apelacionog suda u Beogradu Miodrag Majić ocenio …