Naslovna Vesti Pribeov izveštaj: Model za rešavanje političkih kriza na Zapadnom Balkanu

Pribeov izveštaj: Model za rešavanje političkih kriza na Zapadnom Balkanu

5 minuta za čitanje
0
160
Evropske integracije

Beograd, 17. jul 2020. – Pribeov izveštaj, koji je pomogao u rešenju političke krize u Makedoniji 2015, sastavila je grupa nezavisnih eksperata na čelu sa bivšim direktorom za Zapadni Balkan u Evropskoj komisiji Rajnhardom Pribeom.

O tome kako bi uvođenje tzv. “Pribe izveštaja” u svim zemljama Zapadnog Balkana doprinelo borbi protiv zarobljavanja države pisala je istraživačica BCBP Jelena Pejić.

Sačinjen je u junu 2015, u jeku političke krize u Makedoniji izazvane aferom objavljivanja prisluškivanih telefonskih razgovora koji su otkrili umešanost tada vladajućeg VMRO-DPMNE u mnoge korupcione prakse, uključujući mešanje u rad pravosuđa, manipulacije izbornog procesa, kontrolu nad medijima i potpuno odsustvo nadzora nad bezbednosnim službama.

Evropska komisija koja je posredovala između političkih aktera u Makedoniji, okupila je grupu nezavisnih stručnjaka, na čelu sa Pribeom sa zadatkom da istraži sistemske probleme vladavine prava.

Izveštaj je objavljen u junu 2015, a u junu 2016. je uz posredovanje EU i SAD postignut Pržinski sporazum između lidera četiri najveće partije u Makedoniji koji je predvideo zakonske i institucionalne promene koje treba da budu završene vanrednim parlamentarnim izborima.

Po “Pribeovom modelu” u decembru 2019. je izrađen i izveštaj za Bosnu i Hercegovinu u kojem je konstatovano “zabrinjavajuće nazadovanje” u oblasti vladavine prava i naglašeno da pravosudni sistem ne uspeva da se izbori sa ozbiljnim slučajevima kriminala i korupcije.

Izveštaj nezavisnih viših eksperata o pitanjima vladavine prave u BiH“, koji je Pribe tada predstavio u Briselu, bio je rezultat Inicijative EU za pojačano praćenje vladavine prava u BiH. Ta inicijativa se 2019. bavila osnovnim uzrocima manjkavosti vladavine prava u BiH, u okviru Mišljenja Komisije o zahtevu BiH za članstvo u EU.

U BiH se “problemi sistemske vladavine prava ne pojavljuju samo unutar pravosuđa, oni utiču i na sva druga područja“, navedeno je u tom izveštaju uz ukazivanje da “kao važna komponenta sistema vladavine zakona, postojeća nadzorna i preventivna tela moraju obavljati svoje dužnosti uz odlučnost i odgovornost“, a važnu ulogu imaju i civilno društvo i mediji.

Koalicija PrEUgovor je u novembru 2018. objavila dokument pod nazivom “Zašto nam pride treba i Pribe izveštaj” u kom se i predlaže izrađivanje Pribe izveštaja za Srbiju.

Redovni izveštaji o napretku koje Komisija objavljuje često su uvijeni u ustaljene fraze diplomatskog jezika, koje odišu konstruktivnom dvoznačnošću, a njihov sadržaj pročešljan je na nekoliko nivoa, tako da u konačnoj verziji izgubi oštrinu prilikom dijagnostifikovanja problema. Najzad, većina izveštaja organizovana je tako da odvojeno prikazuje napredak u svakoj oblasti“, stoji u ovom predlogu, prenosi Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Vesti
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Evropska komisija pokrenula postupak protiv Kipra i Malte zbog šeme “zlatnog pasoša”

Brisel, 20. oktobar 2020. – Evropska komisija pokrenula je postupke protiv Kipra i Malte z…