Naslovna Društvo Primena valjevskih strategija (4) – Strateški plan socijalne zaštite grada Valjeva

Primena valjevskih strategija (4) – Strateški plan socijalne zaštite grada Valjeva

6 minuta za čitanje
0
803

 Strateški plan socijalne zaštite grada Valjeva nastao je kao rezultat učešća grada Valjeva u projektu Podrška sprovođenju Strategije razvoja socijalne zaštite koji je sprovođen od strane Ministarstva rada i socijalne politike uz podršku organizacije DFID i Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Norveške.

Strateški plan razvoja socijalne zaštite grada Valjeva koji je usvojen 2008. godine  obuhvatio je brojne aktivnosti, kojima je prethodilo formiranje Saveta za integralnu socijalnu politiku u opštini Valјevo koji je potom formirao radne timove po prioritetima lokalne strategije socijalne politike i angažovao stručne saradnike i konsultante za izradu ove Strategije.

Po izradi Strateškog plana socijalne zaštite opštine Valјevo, održana je veoma posećena javna rasprava, sa uvodnim govorom tadašnjeg predsednika Privremenog organa opštine Valјevo Želјka Gavrića, nakon čega je ovaj Plan  dostavlјen Privremenom organu opštine Valјevo, koji je na sednici održanoj dana 12.02.2008. godine doneo ovaj Strateški plan, za period 2008 – 2012. godina. Krajem 2012. godine ovaj Strateški plan je istekao i sada je u toku izrada novog Plana.

Po prioritetima  lokalne strategije socijalne politike formirani su i radni timovi i to za decu i mlade, osobe sa invaliditetom, stare osobe, žrtve nasilјa, Rome i nezaposlene.

Izveštaj odnosno kratak presek stanja koji se odnosi na stepen implementacije Starteškog plana socijalne zaštite postoji, po strateškim cilјnim grupama i to za: žrtve nasilјa, stare, osobe sa invaliditetom, decu i mlade i Rome.

U narednim tekstovima posvetićemo veću pažnju na samu sadržinu izveštaja i ostvarene rezultate.

Kao odgovorna lica za realizaciju Strateškog plana socijalne zaštite opštine Valјevo, od donošenja dokumenta od strane Privremenog organa opštine Valјevo (12.02.2008. god.), zaklјučno sa 01.08.2013. godine određeni su tadašnji Predsednik opštine Valјevo Jovan Tomić i Gradonačelnik, u ranijem mandatnom periodu Zoran Jakovlјević, a sada Stanko Terzić, načelnica Gradske uprave za društvene delatnosti, finansije, imovinske i inspekcijske poslove Jelica Stojanović i načelnica Odelјenja za društvene delatnosti Zora Bojičić.

Prema informacijama dobijenim na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, grad Valjevo ne poseduje godišnje narativne i finansijske izveštaje o realizaciji Strateškog plana razvoja socijalne zaštite grada Valjeva od usvajanja dokumenta od strane nadležnog organa zaključno sa 01.08.2013.godine.

Gradonačelnik grada Valјeva obrazovao je   tim za monitoring, čiji je koordinator iz Odelјenja za društvene delatnosti obučen za korišćenje paketa za monitoring i praćenje, kao i matrice za monitoring.

Izveštaji o monitoringu su dostavlјani nadležnom Ministarstvu i koordinatorima jedinice za sprovođenje strategije razvoja socijalne zaštite u Republici Srbiji.

U narednim tekstovima pokušaćemo da, kroz neposredni razgovor sa odgovornim licima, utvrdimo kako i na koji način se u praksi sprovodio Strateški plan razvoja socijalne zaštite grada Valjeva. Pored toga, ispratićemo i proces izrade novog strateškog dokumenta.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta Dijalog Net – Informisanje javnosti o realizaciji strateških dokumenata u Valјevu. Projekat sprovodi udruženje građana Dijalog, a uz podršku grada Valjeva.           

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Ustavni sud treba da oceni odredbe Zakona o izvršenju i obezbeđenju

Novi Sad, 12. februar 2020.- Združena akcija „Krov nad glavom“ pokrenuće uskoro pred Ustav…