Naslovna IT Priručnik za korišćenje dronova u novinarstvu

Priručnik za korišćenje dronova u novinarstvu

2 minuta za čitanje
0
1,146
dron

31. jul 2017. – Upotreba bespilotnih letelica u novinarstvu sve je češća, a s njom dolazi i potreba regulacije i kreiranja smernica za ovakvu vrstu snimanja i prikupljanja vesti.

Priručnik u izdanju američkog "Drone Journalism Laba" pokušava odgovoriti na neka od najčešćih pitanja.

Medijske kuće poslednjih nekoliko godina testiraju popularne dronove za potrebe izveštavanja, a CNN ih je zvanično počeo koristiti krajem prošle godine.

Drone Journalism Lab je ustanovljen 2011. pri Univerzitetu Nebraska-Linkoln i, uz finansijsku potporu Fondacije Knight, pripremio je i objavio priručnik sa smernicama za profesionalno korišćenje dronova u novinarstvu.

 Priručnik definiše uloge uključenih u proces snimanja i prikupljanja vesti na ovaj način, te se bavi pitanjima novinarske etike i privatnosti.

Autori su uključili i korisne liste tehničkih zahteva koji moraju ispunjeni za uspešno upravljanje letelicom te postupke kojih se treba pridržavati u nepredviđenim situacijama i hitnim slučajevima.

Budući da je upotreba dronova u novinarstvu polje koje je još uvek u razvoju, priručnik je otvorenog koda i dostupan za uređivanje i deljenje, preneo je portal media.ba.

 

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  IT
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

“Future is NOW” ove godine online iz Beograda, Zagreba i Sarajeva

Beograd, 10. novembar 2020. – U Beogradu, Zagrebu i Sarajevu će se 19. i 20. novembra održ…