Naslovna Vesti Srbija Pristup informacijama od javnog značaja važan za EU integracije

Pristup informacijama od javnog značaja važan za EU integracije

4 minuta za čitanje
0
200
pristup informacijama od javnog-značaja

Beograd, 28. septembar 2020. – Pravo građana na dostupnost informacija od javnog značaja okosnica je demokratskog društva, ocenjeno je na obeležavanju Međunarodnog dana prava javnosti da zna.

U organizaciji Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Misije OEBS u Srbiji, Koalicije za slobodu pristupa informacijama, Udruženja novinara Srbije i Nezavisnog udruženja novinara Srbije u Beogradu je 15. put za redom obeležen Međunarodni dan prava javnosti da zna.

Usled pandemije korona virusa, skupu su prisustvovali samo govornici i dobitnici nagrada.

Poverenik Milan Marinović ocenio je da pravo na pristup informacijama od javnog značaja nije bilo ograničeno ni u jednom trenutku, čak ni u vanrednom stanju. On je dodao da je potrebno usvojiti novi ili izmeniti stari zakon koji se tiče dostupnosti informacija.

“Zakon zahteva da bude menjan zbog toga što sadrži neke sistemske kočnice ka ostvarivanju ovog, jednog od osnovnih ljudskih prava”, rekao je Marinović i dodao da se očekuje da će se ovaj proces intenzivirati nakon izbora nove Vlade.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da ostvarivanje prava na pristup informacijama od javnog značaja utiče na napredak Srbije u evrointegracijama.

“Proteklih nekoliko godina videli smo da je dosta toga urađeno, ali potrebno je još toga da se uradi. Broj slučajeva koji su rešeni je sve manji”, rekao je Fabrici.

Komisija koju čine predsednici novinarskih udruženja UNS i NUNS, predstavnik akademske zajednice, predstavnik organizacije Koalicije za slobodu pristupa informacijama i poverenik dodelila je priznanja za doprinos afirmisanju prava javnosti da zna u pet kategorija.

Za najbolji Informator o radu priznanje je dodeljeno Višem sudu u Kraljevu, za doprinos afirmisanju prava javnosti da zna u kategoriji najviših organa Vrhovnom kasacionom sudu, u kategoriji republičkih organa Ministarstvu kulture i informisanja, u kategoriji pravosudnih organa Osnovnom sudu u Zaječaru, u kategoriji lokalnih organa javne vlasti Opštini Svrljig i u kategoriji pokrajinskih organa javne vlasti Pokrajinskom sekretarijatu za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

Komisija za dodelu priznanja odlučila je da ne dodeli posebno priznanje za najveći doprinos afirmisanju prava javnosti da zna (statueta), jer se, prema rečima poverenika, niko nije istakao iako je u trenutku pandemije bilo prilike za to, prenosi  Euractiv.rs

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Majstorović: Evropskoj uniji i kandidatima za članstvo potreban je “Zajednički plan integracije Evrope 2030”

Beograd, 21. septembar 2022. – Politika proširenja EU izgubila je svoju transformaci…