Naslovna Društvo Pristupačna komunikacija u fokusu Caritasa Srbije

Pristupačna komunikacija u fokusu Caritasa Srbije

3 minuta za čitanje
0
172
Pristupačna komunikacija

Beograd, 09. jul 2022. – Caritas je jedan od ključnih aktera u oblasti osnaživanja i socijalne inkluzije osoba u osetljivom položaju.

Caritas Srbije je u maju tekuće godine započeo sa realizacijom projekta ACTIVE Accessible Communication Towards Inclusion of Vulnerable and Excluded persons in Western Balkan.

Cilj projekta jeste razvoj koncepta inkluzivne i pristupačne komunikacije u zemaljama zapadnog Balkana.

Misija Caritasa Srbije je oduvijek bila da, kroz različite programe i aktivnosti, pruži podršku i pomoć osobama u osjetljivom položaju. Tako i projekat ACTIVE iz novog ugla, ugla pristupačne komunikacije, želi da obezbedi poštovanje prava na jednak pristup informacijama svim građanima, nezaboravljajući i uvažavajući osobama u osetljivom položaju. Osobe sa invaliditetom, mentalnim smetnjama, starije osobe, pripadnici manjinskih grupa ili osobe sa niskim nivoom obrazovanja nisu u mogućnosti da ostvare svoje pune potencijale, integrišu se u društvo ili funkcionišu samostalno ukoliko im informacije nisu dostupne, a komunikacija ograničena. U okviru projektnih aktivnosti planirano je da se kreiraju materijali koji će biti dostupni i razumljivi svima, ali i da se organizuju treninzi na temu pristupačne komunikacije za stručne radnike, pružaoce usluga, donosioce odluka i medije. Nadamo se da će nadležne institucije i donosioci odluka prepoznati važnost ove oblasti, te podržati naša zalaganja za demokratsko društvo i poštovanje prava svakog pojedinca” izjavila je, za Dijalog Net,  projektna koordinatorka za Srbiju Tamara Benderać.

Benderać poziva sve zainteresovane za unapređenje i podsticanje pristupačne komunikacije da popune upitnik  koji je kreiran u svrhu istraživanja potreba za materijalima/informacijama prevedenim po Evropskim standardima za izradu lako razumljivih materijala (easy-to-read).

Projekat ACTIVE se realizuje zahvaljujući finansijskoj podršci Renovabisa i Caritasa Austrije, a pored Srbije, implementira se i u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Albaniji i Kosovu*.

Svi zainteresovani za učešće na projektnim aktivnostima, mogu da kontaktiraju Caritas Srbije putem e-mail adrese secretariat@caritas.rs .

* U skladu sa Rezolucijom 1244/1999 SBUN.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Uzrok trećine smrtnih slučajeva u Srbiji povezanim sa PM2.5 jeste upotreba fosilnih goriva

Boston, 27. septembar 2022. – Celokupno stanovništvo Srbije živi u oblastima gde niv…