Naslovna Politika Priznanja „Doprinos godine Evropi“ uručena rektorki Popović i sudiji Majiću

Priznanja „Doprinos godine Evropi“ uručena rektorki Popović i sudiji Majiću

3 minuta za čitanje
0
257
Doprinos godine Evropi 2019

Beograd, 07. februar 2020. –  Priznanja „Doprinos godine Evropi“ za 2019. godinu uručena su rektorki Univerziteta u Beogradu Ivanki Popović i sudiji Apelacionog suda u Beogradu Miodragu Majiću.

Nagradu svake godine dodeljuje Evropski pokret u Srbiji za poseban doprinos koji su laureati dali evropskim integracijama.

Predsednik EPUS Mihajlo Crnobrnja pročitao je obrazloženje u kojem se navodi da je rektorka odbranila autonomiju Beogradskog univerziteta izjavom da ima snage da završi proces ispitivanja validnosti doktorske disertacije ministra finansija Siniše Malog.

Zahvaljujući na priznanju, Popović je rekla da Univerzitet u Beogradu čini ozbiljne korake da dođe u poziciju koju društvo očekuje od njega.

Te promene neće biti brze i bolje je da idemo malim koracima koje možemo da ispunimo, nego da obećavamo velike koje ne možemo, kazala je Popović.

Ona je poručila da će Univerzitet u Beogradu obavljati funkciju visokoobrazovne ustanove od nacionalnog značaja, a pomagaće i drugim univerzitetima da ispunjavaju svoju ulogu.

Potpredsednik EPUS Vladimir Međak pročitao je obrazloženje o dodeli nagrade Majiću, istakavši da je on dugogodišnji zagovornik poštovanja vladavine prava i protivnik populističke kaznene politike, zbog čega je trpeo brojne napade.

Majić je rekao da se u Evropu gledalo kao u svetionik, ali da su danas možda tačna uveravanja da je Srbija od Evrope dalja nego kada ka njoj nije manifestno koračala.

Nagradu vidim kao podstrek, pre nego kao priznanje za učinjeno. Ostaje nam puno da radimo da ovo naše parče zemlje, osim geografski, u punom smislu postane Evropa“, kazao je Majić, preneo je FoNet.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Teret ekonomske krize na Zapadnom Balkanu, izazvane pandemijom korona virusom, ne sme pasti na leđa radnika i radnica

Beograd, 25. maj 2020. – Duboko zabrinuti podacima koji pokazuju da ekonomske posled…