Naslovna Civilno društvo Problem napuštenih pasa i mačaka moguće je rešiti na human način

Problem napuštenih pasa i mačaka moguće je rešiti na human način

4 minuta za čitanje
0
810

Beograd, 24. mart 2017. – Organizacije civilnog društva, među kojima su i brojna udruženja za zaštitu životinja,  žele da informišu javnost da je problem napuštenih pasa i mačaka moguće rešiti, i to na human način, te da godinama unazad predlažu republičkim organima i lokalnim samoupravama modele održivog rešenja ovog problema.

S obzirom da postoje specifičnosti različitih sredina u Republici Srbiji i da je nemoguće pristupiti rešavanju problema uniformno, predloženo je donošenje Nacionalne strategije za rešavanje problema napuštenih kućnih ljubimaca.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, tj. Uprava za veterinu su više puta na javnim i stručnim skupovima isticali da će se raditi Nacionalna strategija. Međutim, kada su organizacije civilnog društva zatražile da aktivno učestvuju u donošenju Nacionalne strategije, jer je njihovo učešće od nemerljivog značaja, prevashodno zbog poznavanja različitih problema i situacija na terenu, dobile su odgovor Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede da donošenje nacionalne strategije nije uopšte u planu.

Uprava za veterinu namerno dezinformiše javnost da želi da radi na rešavanju problema napuštenih pasa i mačaka, dok konkretno ne preduzima bilo kakve korake.

Nijedan korak na otklanjanju uzroka pojave napuštenih zivotinja nije učinjen, a posledice se pokušavaju sanirati aljkavo i diletantski , što za rezultat ima bespotrebno stradanje životinja.

Stoga, organizacije civilnog društva smatraju svojom obavezom da, pre svega, edukujeu javnost da se organizacije za zaštitu životinja zalažu da se problem napuštenih životinja reši, da pasa i mačaka ne bude na ulicama, da svi imaju svoje domove, da se uvede red u ovoj oblasti, a glavna opstrukcija su upravo državni organi.

U poslednje vreme se pojavila informacija da državni organi žele da svoj nerad i odsustvo bilo kakve volje i želje da se reši problem pokriju izmenama zakona kojim bi se omogućilo ubijanje napuštenih pasa i mačaka.

Ubijanje neće rešiti problem, već će samo legalizovati nelegalne radnje Uprave za veterinu i lokalnih zoohigijenskih službi. A pasa će i dalje biti na ulicama, jer ubijanjem životinja neće biti zaustavljeno kontinuirano masovno napuštanje pasa i mačaka od strane nesavesnih vlasnika.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Matić: U Srbiji donirano više od 90 miliona evra za opšte dobro

Beograd, 30. 09. 2021. – Direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić ukazao je…