Naslovna IT Prodaja preko interneta će se udvostručiti do 2018.
IT

Prodaja preko interneta će se udvostručiti do 2018.

3 minuta za čitanje
0
3,043

Prodaja preko interneta će se do 2018. u Evropi udvostručiti  na 323 milijarde evra prometa, ocenjuje se u najnovijem istraživanju firme za istraživanje tržišta Mintel.

U istraživanju 19 tržišta u Evropi, Mintel je predvideo da će onlajn prodaja porasti na 188 milijardi u ovoj godini sa prošlogodišnjih 166 milijardi evra. Britanci su lideri u kupovini namirnica preko interneta, a vole i da preuzmu robu u prodavnici. Sa druge strane, Nemci preferiraju da im se kupljen proizvod dostavi na kućnu adresu.

Mintel je ocenio da će Nemačka, Velika Britanija i Francuska do 2018. ostati najveća tržišta kad je reč o maloprodaji preko interneta, dok bi Nemačka, Španija i Poljska trebalo da ostvare najveće stope rasta. Norveška i Švedska će imati najveću potrošnju na internetu po glavi stanovnika.

"Postoji veliki jaz između severa i juga u elektronskoj trgovini u Evropi", ocenio je analitičar Mintela za evropsko tržište Džon Merser (John Mercer). On je takođe primetio da francusko tržište zaostaje pet godina za Britanijom i Nemačkom, dok je učešće Španije, Portugalije i Italije u tom tržištu još manje.

Mintel je rekao da portal za onlajn prodaju Amazon proširuje svoje vođstvo na kontinentu sa udelom na tržištu od 9,8% y 2012. godinu u poređenju sa 9,2% u prethodnoj 2011. godini.

Sa druge strane, nemački Otto, njegov najbliži konkurent, zabeležio je pad u tržišnom učešću sa 3,9% na 3,3%. 

Ceo tekst o istraživanju Mintela možete pročitati na portalu euractiv.rs.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  IT
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Net patrola: Onlajn platforma za prijavu seksualnog sadržaja sa maloletnim licima na internetu

Novi Sad, 09. avgust 2022. – Centar za nestalu i zlostavljanu decu pokrenuo je “Net …