Naslovna Kultura Proglas Akademije ženskog liderstva za tolerantnu i nenasilnu političku kampanju

Proglas Akademije ženskog liderstva za tolerantnu i nenasilnu političku kampanju

3 minuta za čitanje
0
117
mikrofon

Beograd, 07. mart 2020. – Akademija ženskog liderstva poziva učesnike političkog života u Srbiji da se u svom političkom radu odreknu svake vrste diskriminacije, seksizma, seksualnog uznemiravanja i drugih oblika nasilja prema ženama.

Akademija ženskog liderstva je udruženje građanki i građana nastalo iz programa koji je 2012, pokrenuo Nacionalni demokratski institut, a koji su zajednički realizovali Beogradski fond za političku izuzetnost, Centar modernih veština i Centar za podršku ženama.

 Sledeći decenijsku težnju za ravnopravnim učešćem žena u javnom i političkom životu, Akademija ženskog liderstva podseća sve političke aktere na Ustavom i zakonima ustanovljena pravila i obaveze.

U duboko podeljenim društvima kakvo je naše, dodatno su ugrožene najranjivije društvene grupe, saopšteno je iz Akademije.

Stoga je neophodno učiniti sve da se otklone potencijalne opasnosti – kako se kampanja ne bi pretvorila u novi talas ispoljavanja diskriminatornih i nasilnih stavova i ponašanja učesnika u izbornom procesu, dodaje se.

Akademija ženskog liderstva ohrabruje sve građanke i građane da nadležnim institucijama prijave sve vidove nasilja, diskriminacije i govora mržnje tokom predizborne kampanje, na dan izbora i posle njih.

Apeluje se i na sve institucije da u svakom pojedinačnom slučaju ispoljavanja neprimerenog ponašanja reaguju pravovremeno, brzo i adekvatno, štiteći žene, njihova prava i dostojanstvo.

Pozvane su i sve međunarodne organizacije koje prate izborni proces u Srbiji da obrate posebnu pažnju na sve učestalije nasilje prema politički angažovanim ženama.

Akademija ženskog liderstva poziva sve medijske kuće i aktere da prilikom izveštavanja u predizbornoj kampanji poštuju kako novinarski Kodeks,  tako i Kodeks rodno osetljivog izveštavanja.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Kultura
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Reakcija policije sadrži elemente teškog kršenja slobode okupljanja i torture

Beograd, 08. jul 2020. – Mreža nevladinih organizacija Kuća ljudskih prava osudila je poli…