Naslovna Civilno društvo Projekcija plesnog videa “Pogled” i razgovor o socijalnoj funkciji umetnosti na festivalu KONDENZ

Projekcija plesnog videa “Pogled” i razgovor o socijalnoj funkciji umetnosti na festivalu KONDENZ

4 minuta za čitanje
0
329
Film "Pogled"

Beograd, 21. oktobar 2019. – Na ovogodišnjem izdanju Festivala savremenog plesa i performansa Kondenz, u četvrtak 31. oktobra u 19h u Magacinu biće prikazan plesni video rad “Pogled” Marka Pejovića.

Festival otvoriće, 23. oktobra u 20 sati u Kulturnom centru Grad, predstava “Efemerne konfesije – songovi o dekadenciji, krizi očinstva i alkoholu”.

Nakon projekcije, autor će sa pozorišnom rediteljkom Irenom Ristić i drugim sagovornicima voditi razgovor o socijalnoj funkciji umetnosti.

Kratki inkluzivni plesni video “Pogled” nastao je u produkciji Grupe “Hajde da…” koja ima desetogodišnje iskustvo u radu sa osobama sa invaliditetom u kontekstu umetnosti.

Koncipiran je kao koautorski rad plesača (sa i bez invaliditeta), koreografa i reditelja, koji su zajedno razmišljali o koreografiji, tematskom okviru i strukturi filma.

Pogled” je konceptualno postavljen kao četiri isprepletane plesne linije, u kojima se prva odnosi na intimni pogled usmeren ka sebi samom, druga je pogled (iz neke druge perspektive) na sopstvene nemoćne delove, a treća donosi pogled na vlastite kapacitete da se prevaziđu postavljeni okviri.

Četvrta tematska linija se odnosi na zajedništvo i time predstavlja proširenje pogleda, odnosno širenje perspektive. Svaka od ovih pod-celina u radu je realizovana karakterističnim filmskim postupkom, tako da svaka tema ima i svoj poseban filmski jezik.

Osim svojih umetničkih kvaliteta, ovaj kratki film ima za cilj i da ukaže na značaj inkluzivnog rada u umetnosti i promoviše stvaralaštvo osoba sa invaliditetom.

Nadovezujući se na brojne polemike vođene o odnosu umetnosti i društvenih promena u 21. veku, umetnici i publika razgovaraće nakon filma o gorućim temama vezanim za socijalnu funkciju umetnosti.

Ako je kritičko mišljenje i delovanje inherentno savremenoj umetnosti, zašto se izvesnim  praksama  pripisuju posebni  atributi koji  ih određuju kao socijalno angažovane? Možemo li praviti distinkciju između socijalno angažovane umetnosti i one koja to nije? Kako i zašto?  Postoje li različiti parametri valorizacije? Čemu I kome služe? Ovo su samo neka od pitanja o kojima će se razgovarati u Magacinu.

Dvanaesti po redu Kondenz, festival savremenog plesa i performansa, organizuje Stanica Servis za savremeni ples. Ovogodišnji program u obrađuje nekoliko povezanih tema kroz performanse, prezentacije, predavanja i razgovore.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Festival kulture Beogradu predstavlja kulturnu i društvenu scenu Kosova

Beograd, 19. oktobar 2020. – Jedinstveni festival kulture „Mirdita, dobar dan!“ koji Beogr…