Naslovna Kultura Film Promocija digitalne platforme časopisa ”Filmske sveske (1968 – 1986)

Promocija digitalne platforme časopisa ”Filmske sveske (1968 – 1986)

5 minuta za čitanje
0
791
Film

Beograd, 23. januar 2018. – Fakultet dramskih umetnosti godinu svog jubileja, 70. rođendana, nastavlja promocijom još jednog kapitalnog projekta od nacionalnog značaja – Digitalne platforme časopisa "Filmske sveske" (1968 – 1986) – realizovanog u saradnji sa Matematičkim institutom SANU i Filmskim centrom Srbije.

Promocija projekta od nacionalnog značaja – Digitalne platforme časopisa "Filmske sveske" (1968 – 1986) će biti održana 2. februara 2018. godine u 13h u Jugoslovenskoj kinoteci.

Naime, promocija ovako značajnog projekta upriličena je povodom 70 godina Fakulteta dramskih umetnosti, 50 godina od izlaska prvog broja časopisa „Filmske sveske“ i 90 godina od rođenja profesora Dušana Stojanovića, osnivača, doživotnog urednika ovog časopisa i profesora Teorije filma na FDU.

Prvi broj „Filmskih svezaka” objavljen je 1968. godine, a prema uzoru na fancuski časopis Cahiers du Cinéma.

Tokom skoro dve decenije izlaženja, časopis je uspešno pratio svetsku scenu, te su se naši prevodi pojavljivali gotovo bez zakašnjenja u odnosu na svet. U periodu redovnog izlaženja (1968‒1986) proširivao je saznanja o istoriji svetske filmske misli i aktuelnim trendovima teorije filma među čitaocima u najširem regionu srednje Evrope i Balkana.

Danas, za nove generacije koje ovaj period tek otkrivaju, online platforma predstavlja riznicu ključnih eseja studija filma, sadrži sistem za složenu pretragu na osnovu metapodataka i fiksnog indeksa, ali i dodatni prostor za upis novih kritičkih zapažanja i tumačenja.

 „Filmske sveske” su i do danas ostale, neosporno najuticajniji, najkvalitetniji, najvažniji i na poseban način unikatni časopis za teoriju i estetiku filma na ovim prostorima.

S toga je ovaj digitalni repozitorijum – kao novomedijsko interaktivno izdanje – od izuzetnog značaja za studente, od osnovnih do doktorskih studija, istraživače i nastavnike Fakulteta dramskih umetnosti, Univerziteta umetnosti, ali i drugih humanističkih fakulteta.

U širem smislu  projekat je prilog povećanju dostupnosti i vidljivosti kulturne baštine, u domaćim i međunarodnim okvirima, ali i približavanju standardima digitalnih trendova evropskih arhivskih i muzeoloških praksi.

Autor projekta digitalizacije časopisa „Filmske sveske (1968–1986)”, je dr Nevena Daković, profesor FDU, a projekat je realizovan u saradnji Fakulteta dramskih umetnosti, Matematičkog instituta SANU i Filmskog centra Srbije, a uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja RS.

Istovremeno, izrada i postavka digitalnog repozitorijuma deo je šire i nacionalno podržane inicijative digitalizacije kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva koje će u narednom periodu strateški sprovoditi Vlada Republike Srbije i Ministarstvo kulture i informisanja RS.

Na promociji govore: prof. dr Nevena Daković, autor i rukovodilac projekta; prof. dr Zoran Ognjanović, direktor MI SANU; dr Dejan Masliković, pomoćnik za razvoj digitalne istraživačke infrastrukture u oblasti kulture i umetnosti u Ministarstvu kulture i informisanja RS i prof. Miloš Pavlović, dekan FDU.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Film
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Nastavlja se rast broja prekršaja Kodeksa novinara Srbije

Beograd, 19. februar 2020. – Trend rasta broja prekršaja Kodeksa novinara Srbije se …