Naslovna Vesti Evropska unija Protekcionizam u trgovini ne popušta

Protekcionizam u trgovini ne popušta

3 minuta za čitanje
0
788

U poslednjih godinu dana Evropska komisija otkrila je 150 novih ograničenja u trgovini a uklonjeno je samo 18 protekcionističkih mera.

Od 2008, kada je Komisija počela da prati globalne protekcionističke trendove u trgovini, pojavilo se gotovo 700 novih mera a ukinuto je tek nešto više od sto. Restriktivnim merama u trgovini posebno su sklone zemlje koje beleže brz ekonomski rast, uključujući Brazil, Argentinu, Indiju, Indoneziju i Rusiju. Zvaničnici upozoravaju da se borba protiv protekcionizma mora obnoviti, kako bi se pomogao loman ekonomski oporavak širom sveta.

Komisijin Deseti izveštaj o potencijalno restriktivnim merama u trgovini obuhvatio je vodeće trgovinske partnere Evropske unije, uključujući zemlje Grupe 20. Izveštaj pokriva 13 meseci, od početka maja 2012. do kraja maja 2013. godine.

U izveštaju se ističe da je trgovina značajan izvor ekonomskog rasta, i to ne samo u razvijenim zemljama koje su još ključni pokretač globalne tražnje, već i u zemljama u razvoju, uključujući one koje beleže brz privredni rast. Zbog toga pojava novih prepreka u trgovini negativno deluje na svetski ekonomski rast i odlaže oporavak.

Iako je pojava novih protekcionističkih mera u posmatranih 13 meseci bila nešto sporija nego 2011. i 2012. godine, i uprkos znacima oporavka globalne ekonomije, povećanje broja različitih mera koje u velikoj meri ometaju trgovinu i dalje je zabrinjavajuće.

"Svi treba da se držimo obećanog da ćemo se boriti protiv protekcionizma. Zabrinjava što se još usvaja tako mnogo restriktivnih mera a gotovo da se uopšte ne ukidaju", rekao je evropski komesar za trgovinu Karel De Guht (Gucht).

Podaci iz izveštaja pokazuju da je u poslednja 33 meseca usvojeno više od 350 novih restriktivnih mera, ili više od deset mesečno u proseku.

Opširnije o Desetom izveštaju Evropske komisije o potencijalno restriktivnim merama u trgovini možete pročitati na portalu euractiv.rs.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Spremo: Bez stava Venecijanske komisije o novom tekstu ustavnih amandmana

Beograd, 29. septembar 2021. – Venecijanska komisija ovih dana drži niz različitih s…