Naslovna Društvo Protest povodom godišnjice nerazjašnjenog rušenja u beogradskoj četvrti Savamala

Protest povodom godišnjice nerazjašnjenog rušenja u beogradskoj četvrti Savamala

9 minuta za čitanje
0
654

Beograd, 25. april 2017. – Više hiljada građana učestvovalo je u mirnom protestu koji je povodom godišnjice od nerazjašnjenog rušenja u beogradskoj četvrti Savamala organizovala Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd".

Protest je počeo u Hercegovačkoj ulici, u kojoj su pre godinu dana u izbornoj noći neidentifikovane osobe sa maskama na glavama bagerima porušile nekoliko objekata i maltretirale gradjane na čije pozive policija nije reagovala.

Na početku protesta pored zgrade "Geozavoda" bila je postavljena patka na naduvavanje visoka nekoliko metara.

Protestna kolona koju je predvodio kamion sa ozvučenjem prošla je Karađorđevom i Crnogorskom ulicom, zatim Ulicom Gavrila Principa, pa Balkanskom, Nemanjinom i Ulicom kneza Miloša, a završila se na Trgu Nikole Pašića između Doma Narodne skupštine i Skupštine grada Beograda.

Sa razglasa su puštane izjave gradonačelnika Siniše Malog o tome da gradska vlast nije učestvovala u rušenju u Savamali i predsednika gradske skupštine Nikole Nikodijevića da rušenje nije prijavljeno policiji.

Puštane su i izjave premijera Aleksandra Vučića u kojima govori da su u tom rušenju učestvovali "kompletni idioti", a zatim i da je u slučaj umešana gradska vlast.

Građani su nosili transparente sa više varijacija i slikovnih prikaza parole "Čiji grad? Naš grad", "Narod gladuje, elita se raduje", "Dole diktatura", "Sliniša", "U Malog su kratke noge", "Siniša i Nebojša doktora su dva" i razne transparente kojima su prikazane fantomke, nalepnice "Kompletni idiot" i "Protiv nenormalnog", kao i zastave Inicijative, raznih sindikata i udruženja koja podržavaju protest.

Predstavnici Inicijative poručili su da "straha više nema" i da se građani svakodnevno sve više okupljaju i organizuju proteste.

Predstavnica Inicijative Ljuba Slavković ocenila je da je "Beograd na vodi" koji se prostire i na deo zemljišta na kome su bili porušeni objekti, oslikava ponašanje vlasti i da je taj projekat "otimačina i uzurpiranje javnog interesa i resursa Srbije", kao i da je "otelotvorenje onoga što se građanima događa".

"Ovo je borba za naša prava i život koji nam pripada", rekla je Slavković.

Predstavnik Incijative Luka Knežević izjavio je da su građani Srbije jedina vlast, a da su sve ostalo uzurpatori.

On je rekao i da građani moraju da paze da se preletači ne vrate u stranke iz kojih su pobegli ili da dođu novi ljudi, a da sve ostane po starom, kao i da moraju da menjaju način na koji se bave politikom.

Okupljenima se obratio i sociolog Jovo Bakić koji je rekao da Srbiji nisu potrebni sultani i da građani "neće trpeti zulum".

Protestna kolona zaustavila se ispred Vlade Srbije gde su upaljene baklje u boji zastave Srbije, a učesnici skupa su zgradu Vlade gađali rolnama toalet papira i "zapečatili" vrata žutom trakom na kojoj je nacrtana patkica, simbol Inicijative.

Skup su podržali Vojni sindikat Srbije, Policijski sindikat Srbije, sindikat Nezavisnost, Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodina, Nezavisno udruženje nezaposlenih Srbije.

Podržali si ga i organizacije i pokreti iz drugih gradova  –  protest "Protiv diktature", podrži RTV iz Novog Sada Udruženi pokret slobodnih stanara iz Niša i Lokalni front iz Kraljeva.

Protest je završen uz paljenje baklji koje su bile uglavnom bele boje i pesmom sa razglasa "Ai karmela".

Protest je protekao bez incidenata, a na ulicama je bilo tek nekoliko uniformisanih policajaca. U Ulici kneza Miloša tokom protestne šetnje nisu radile trafike.

U noći između 24. i 25. aprila grupa osoba s fantomkama na glavama bagerima je porušila nekoliko objekata u Hercegovačkoj ulici. Maltretirali su i prolaznike, oduzimali im mobilne telefone i vezivali ih.

Građani su u toj noći pozivali policiju, ali ona nije reagovala i usmeravala ih na komunalnu policiju koja je govorila da to nije u njihovoj nadležnosti.

Do sada niko nije ni krivično ni politički odgovarao za rušenje u Savamali, nereagovanje policije i uznemiravanje građana a predmet o Savamali (KTN-60/16) je u tužilaštvu i nakon godinu dana u predistražnoj fazi. 

Objekti u Savamali su se nalazili na delu zemljišta do kojeg treba da se gradi urbanistički projekat "Beograd na vodi".

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

YUCOM: Sloboda mišljenja i izražavanja, sloboda medija, pravo na obaveštenost u fokusu treće analize “Ljudska prava i Covid -19”

Beograd, 18. maj 2020. – U Republici Srbiji, u cilju sprečavanja širenja zaraze i po…