Naslovna Civilno društvo Protest “Sloboda za Asanža” u Beogradu

Protest “Sloboda za Asanža” u Beogradu

2 minuta za čitanje
0
181
Džulijan Asanž

Beograd, 7. jun 2019.- DiEM25 Srbija organizuje 12. juna u 18h na Plato Đoke Vještice protest “Sloboda za Asanža”.

Džulijan Asanž (jedan od osnivača i član savetodavnog panela DiEM25) je tokom prethodnih devet godina postao simbol slobodnog protoka informacija, ali i sistematskog progona i ućutkivanja slobode izražavanja.

Specijalni izvestilac UN za mučenje i druge okrutne, nehumane ili degradiranjuće postupke ili kazne upozorio je da je tretman Džulijana Asanža “udruženi progon” od strane nekoliko demokratskih država koji mora da prestane, podsećaju organizatori protesta.

Progon Asanža je ozbiljan napad na slobodu štampe i izražavanja. Asanž je razotkrio ratne zločine koje je počinila najveća vojna mašinerija u istoriji čovečanstva. Zbog toga ga 12. juna čeka saslušanje na kome će se odlučivati o izručenju SAD, gde mu preti i do 175 godina zatvora!

DiEM25 Srbija ukazuje da „u Srbiji odlično znamo sa kakvim se progonom suočavaju novinari koji razotkrivaju zlodela vlastodržaca: zloupotrebe javnih dobara, korupciju, pljačkaške privatizacije i ratne zločine. Napad moćnika na medije i slobodu govora nije ni nova niti isključivo balkanska pojava“.

Ako dozvolimo izručenje Džulijana Asanža, sa njime ćemo izručiti i našu slobodu govora“, navode iz DiEM25 Srbija u pozivu na protest “Sloboda za Asanža”.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Vlada španske pokrajine Navare dodeljuje nagradu za mir Staši Zajović

Beograd, 18. septembar 2019. – Vlada španske pokrajine Navare (Gobierno de Navarra/Nafarro…