Naslovna IT Događaji Prvi državni Hakaton namenjen poboljšanju korisničkog iskustva građana

Prvi državni Hakaton namenjen poboljšanju korisničkog iskustva građana

5 minuta za čitanje
0
656
#CodeGovernment Hackathon

Beograd, 27. april 2018. –  Kancelarija za IT i eUpravu uz podršku Inicijative Digitalna Srbija organizuju prvi državni #CodeGovernment Hackathon namenjen unapređenju korisničkog iskustva Nacionalnog Portala eUprava.

Hakaton će se održati u Startit Centrima u Beogradu i Novom Sadu i prostoru Deli u Nišu, a namenjen je svima koji vole da programiraju, koji su inovativni i spremni da prihvate izazov i približe administraciju građanima ”na klik”.

Svi prijavljeni timovi, dobiće projektni zadatak na osnovu kog će u periodu od 48 sati napraviti predlog softverskih ili hardverskih rešenja koji će funkcionalno i vizuelno dati predlog novog Portala eUprava. Hakaton će biti održan istovremeno u Beogradu, Novom Sadu i Nišu od 25. do 27. maja, a prijave timova trajaće od 25. aprila do 13. maja 2018. godine“, izjavio je Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

On je pozvao sve zainteresovane da se prijave na Hakaton i da sa svojim timom posvete 48 sati mapiranju novog digitalnog puta elektronske uprave ka građanima – #CodeGovernment.

 „Naše članice su spremne da u ovom projektu ulože svoje znanje, iskustvo i kontakte iz IT sektora, sa ciljem da se korisničko iskustvo na Nacionalnom Portalu eUprava unapredi, a digitalni servisi koje portal nudi učine pristupačnijim građanima. Saradnja privrede i države je od presudne važnosti za transformaciju Srbije u digitalno društvo, što je osnovna misija naše organizacije. Samo kroz zajednički rad možemo da dođemo do rešenja koja će omogućiti da svaki pojedinac i svaka kompanija osete prednosti života i poslovanja u digitalnoj Srbiji“, izjavila je Veronika Tasić Vušurović iz Inicijative Digitalna Srbija.

Prijavu sa pravilima učešća, svi zainteresovani mogu pronaći na naslovnoj strani sajta Kancelarije za IT i eUpravu ili Nacionalnog Portala eUprava.

Danas je pored najave Hakatona u Kancelariji potpisan i sporazum o saradnji između Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu i Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, Fakulteta organizacionih nauka, Matematičkog fakulteta i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Elektronskog fakulteta Univerziteta u Nišu.

Mihailo Jovanović je istakao da je danas imao veliku čast da ugosti prof. dr Zorana Rakića, prof.dr. Milo Tomasevića, prof. dr Dragana Jankovića, prof.dr. Miliju Suknovića i prof.dr. Radeta Doroslovačkog.

Polazeći od opštih društvenih interesa, a imajući u vidu značaj koji sve navedene institucije imaju u društvu, potpisan je Sporazum o saradnji u sledećim oblastima nauke i naučnih disciplina kao što je informatika, informacione tehnologije, softversko inženjerstvo, elektronska uprava, računarstvo, elektronika i drugih.

Saradnja će ići i u pravcu ostvarivanja studentske prakse; realizovanja predavanja stručnjaka Kancelarije; pružanja usluga treninga, seminara i drugih vidova obuke; prikupljanje podataka neophodnih Kancelariji; snimanje stanja iz nadležnosti Kancelarije, na osnovu dogovora sa mentorima sa Fakulteta a vezani su za nadležnosti rada Kancelarije.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Događaji
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

UNS dodelio nagrade najboljim novinarima u 2020. godini

Beograd, 21. decembar 2020.  – Udruženje novinara Srbije (UNS) uručilo je novinarske…