Naslovna Civilno društvo Prvi prikaz slučajeva kršenja sloboda udruživanja, okupljanja i izražavanja u Srbiji

Prvi prikaz slučajeva kršenja sloboda udruživanja, okupljanja i izražavanja u Srbiji

3 minuta za čitanje
0
266
Platforma Tri slobode

Beograd, 2. avgust 2019. – Građanske inicijative predstavljaju prikaz ključnih slučajeva kršenja sloboda okupljanja, udruživanja i izražavanja u Srbiji od marta ove godine.

Srbija je stavljena na listu praćenja CIVICUS Monitora kao zemlja u kojoj su ove slobode ozbiljno ugrožene.

Udruživanje, okupljanje i izražavanje su tri slobode koje moraju biti zagarantovane svima. Ove tri slobode čine osnovu građanskog društva. Nijedna zemlja ne može sebe zvati demokratskom bez garancije ovih prava.

 Ustavom i zakonima Republike Srbije ove slobode jesu garantovane. Praksa, međutim, pokazuje suprotno. Iz meseca u mesec smo svedoci sve češćih napada na udruženja, aktiviste i slobodne medije. Prostor u kome deluju se sve više sužava, dok broj napada, pretnji, zastrašivanja i uvreda raste.

Redovno sakupljanje i objavljivanje slučajeva u kojima se krše ova prava može pomoći da se podigne vidljivost ovog trenda koji vrtoglavo raste i  ukaže na ozbiljnost problema sa kojima se suočavamo.

Podsećamo, predstavnici 20 organizacija civilnog društva potpisali su u Beogradu Platformu Tri slobode za očuvanje prostora za civilno društvo u Srbiji, čiji je cilj zaštita i promovisanje slobode udruživanja, okupljanja i informisanja.

Zamišljeno je da Platforma deluje kao zajednički blok organizacija civilnog društva (udruženja, stručnih i profesionalnih organizacija, fondacija, zadužbina, i drugih oblika udruživanja uključujući neformalne grupe građana) kako bi stali u zaštitu ugroženih sloboda i stvorili uslove za nesmetano učešće građana u javnim proslovima kroz razvoj civilnog društva.

Prikaz slučajeva kršenja sloboda udruživanja, okupljanja i izražavanja u Srbiji od marta do jula 2019. godine dostupan je na sajtu Građanskih inicijativa.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Otvorene prijave za EU nagradu za istraživačko novinarstvo 2020

Beograd, 22. maj 2020. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je da …