Naslovna Politika PSG: Antimigrantska retorika u Srbiji je odraz populizma i rasizma

PSG: Antimigrantska retorika u Srbiji je odraz populizma i rasizma

2 min read
0
187
Pokret slobodnih građana (PSG)

Beograd, 31. oktobar 2018. – Pokret slobodnih građana (PSG) kritikovao je pojavu antimigrantske retorike u Srbiji i ocenio da posebno zabrinjava to što širenje panike i netrpeljivosti dolazi iz dela opozicije.

Posebno zabrinjava kada širenje panike i netrpeljivosti krene i iz dela opozicije, koja tako čak i Vučićevu vlast neiskusnom posmatraču čini modernijom od njene alternative, koja bi morala da bude i politička i civilizacijska”, naveo je PSG u saopštenju.

Taj pokret je dodao da Srbiji ne preti nikakva posebna opasnost od migranata i da je činjenica da je njih samo 250 prošle godine tražilo azil u Srbiji puno govori o ovdašnjem standardu života.

Među njima ima i doktora, naučnika, sportista, inženjera, ali i ljudi sklonih lošim stvarima – baš kao i u bilo kojoj drugoj grupi. Naša je civilizacijska dužnost da prihvatimo ljude pobegle od besmislenog stradanja i rata u kome su njihove zemlje samo pioni”, smatra PSG.

U saopštenju se podseća da su Srbi i drugi građani sa ovih prostora u svojoj istoriji utočište nalazili širom Evrope i sveta i da zbog toga nemaju moralno ili bilo koje drugo pravo da pred nevoljnicima zatvaraju vrata.

Tim pre što migracije iz Srbije poslednjih godina, koje se u 2018. godini približavaju broju od 100.000 ljudi, dobijaju sve elemente – izbeglištva”, dodao je taj pokret.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

PrEUgovor: U Srbiji zabrinjavajuće tendencije u oblastima vladavine prava

Beograd, 16. april 2019. – Rokovi za ispunjavanje preuzetih obaveza iz akcionih plan…