Naslovna Politika PSG predložio mere za prvu godinu po smeni aktuelne vlasti

PSG predložio mere za prvu godinu po smeni aktuelne vlasti

6 min read
0
322
Pokret slobodnih građana (PSG)

Beograd, 4. maj 2018. – Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Saša Janković izjavio je da nema opravdanja za ponašanje aktuelne vlast u Srbiji prema novinarima i slobodi medija.

On je na konferenciji za novinare predstavio mere koje taj pokret predlaže za prvu godinu po smeni aktuelne vlasti, a među njima je i "oslobađanje medija u Srbiji".

Janković je istakao da je potrebno smeniti članove Saveta Regultornog tela za elektronske medije i izabrati ljude koji imaju integritet i znanje, a treba smeniti i direktore i članove UO RTS zbog politizacije i nestručnosti.

Član Predsedništva PSG Rade Veljanovski podsetio je da je Srbija prošle godine "uspela da padne" za 10 mesta na svetskoj rang listi slobode medija na 66. mesto, a ove godine za još 10 mesta na 76. mesto.

On je ukazao i na to da Srbija još nema medijsku strategiju.

Veljanovski je rekao da "u prvih godinu dana posle smene aktuelnog režima", na prvom mestu treba "staviti u funkciju" Regulatorno telo za elektronske medije, za koje je rekao da ne radi po zakonu, kao i da treba utvrditi odgovornost za nesprovedene projekte po medijskim konkursima države i lokalnih vlati.

Govoreći o širim predlozima za Srbiju, Saša Janković je naveo "saniranje pljačke države" kroz preispitivanje porekla imovine, osnivanje specijalnog tužilaštva i suda za krivična dela korupcije, preispitivanje ugovora za "Beograd na vodi", koncesiju Beogradskog aerodroma i druge, depolitizacija tajnih službi i policije.

Janković je rekao da su neophodni i demokratizacija društva i države, donošenje zakona o lustraciji i početak njegove primene, fer i slobodni izbori, uređivanje biračkog spiska, provera i ažuriranje.

"Potrebno je i poštovanje ljudskih prava kroz vraćanje otetih penzija i zaštitu prava radnika", rekao je Janković.

Pozvao i građane da šalju predloge njegovom pokretu i drugim političkim organizacijama o tome šta treba uraditi na nivou države i lokalne samouprave.

Lider PSG je ocenio je da je u toku "šešeljizacija Srbije", što je nazvao poslednjim stadijumom "tabloidizacije države i društva".

"Aktuelno je u Srbiji mnogo toga, a ponajčeće se čuje reč Šešelj. To nije slučajnost i nije Šešelj glavni akter svog stavljanja na glavnu scenu, već je to ova vlast. Šešelj je samo politički klovn ove vlasti", rekao je Janković.

Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Saša Janković izjavio je da će PSG formirati samostalno odbornički klub u Skupštini grada Beograda, ali da će sarađivati s koalicionim partnerima sa gradskih izbora.

"Predsedništvo Pokreta slobodnih građana donelo je pre više od mesec dana a mislim da čak ne i samo mi, odluku koja je u skladu s našim dogovorom pred izlazak na beogradske izbore, da ćemo nastupati kao posebna odbornička grupa i na način svojstven PSG-u štititi i nastojati da štitimo interese Beograđana", rekao je Janković na konferenciji za novinare.

Dodao je da će PSG raditi u punoj koordinaciji i saradnji sa ostalim partnerima s gradskih izbora, "kako bi bio veći efekat u onim stvarima u kojima smo saglasni a mnogo je takvih", rekao je Janković, dodavši da pritom ne očekuje "bitnija razmimoilaženja".

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Švajcarska: Protest zbog nejednakih plata između žena i muškaraca

Bern, 24. septembar 2018. – U Švajcarskoj je oko 20.000 ljudi učestvovalo u p…