Naslovna Politika Radišić: Na putu do prave istine pratiti više različitih izvora različitog spektra

Radišić: Na putu do prave istine pratiti više različitih izvora različitog spektra

6 minuta za čitanje
0
138
Nikola Radišić

Beograd, 30. jul 2019. – Politički i ekonomskiinteresi su osnovni motiv za kreiranje lažnih vesti u Srbiji, izjavio je FoNetu novinar kanala N1, Nikola Radišić.

Radišić rešenje vidi u tome da vlast “ostavi medije na miru” i pusti ih da sami regulišu tu oblast.

Interesne grupe pokušavaju da ostvare svoje interese najčešće van ustaljenih tokova. Da li je to politička elita, da li je to neki ekonomski ili neki treći interes, ali u svakom slučaju mislim da je to osnovni motiv za stvaranje lažnih vesti“, ukazao je Radišić.

On je, u serijalu Press Extra, napomenuo da lažne vesti primećuje gotovo svuda, a najčešće u tabloidima i na televizijama bliskim vladajućoj strukturi.

Mislim da su oni glavni kreatori lažnih vesti, upravo u cilju da zadovolje određene interesne grupe sa kojima ili sarađuju ili imaju određen interes da ih promovišu i protežiraju“, rekao je Radišić novinarki Bojani Milovanović.

O simbiozi onih medija koji kreiraju i objavljuju lažne vesti i vlasti, kao glavnog inspiratora lažnih vesti, prema njegovoj oceni, svedoči izrada medijske strategije.

Podseća da je u pripremi medijska strategija oko koje su se mesecima lomila koplja, gde su novinarska, medijska udruženja i organizacije izgurali tri ključne stavke za medije u Srbiji.

One su, međutim, “volšebno nestale” iz finalnog nacrta koji je poslat u Brisel, uz obrazloženje premijerke Ane Brnabić da su to greškom ispustili.

Ja mislim da tu nema greške, da je to namerno ispušteno. Cilj je bio da se spreči odliv novca u medije koji nisu pod kontrolom vlasti“, tvrdi Radišić.

On podseća da na lokalnim konkursima najviše novca dobijaju Informer i Srbija danas i konstatuje da je upravo Informer jedan od medija koji prednjači u kreiranju i promovisanju lažnih vesti.

Da je prihvaćena ideja novinarskih udruženja, Informer nikada ne bi dobio ni dinara, zato što je u tom prvobitnom nacrtu bilo predviđeno da Savet za štampu bude telo koje kontroliše ko dobija novac“, naglasio je Radišić.

Kako je predočio, to telo ne bi moglo da se složi sa tim da  novac dobije medij koji je poznat po tome što “konstantno krši novinarski kodeks“.

Kao primer lažnih vesti, Radišić je izdvojio način na koji je Srpski telegraf plasirao i “praktično izmislio” vest o tome da su novinari KRIK pratili ženu Predraga Malog, brata ministra finansija.

Prema Radišićevom stavu, zbog ovakvih strašnih primera lažnih vesti medij bi morao da snosi posledice.

Nažalost, u zemlji kao što je Srbija, mislim da će oni samo profitirati“, predvideo je Radišić.

On misli da se novinarska udruženja i brojni pojedinci dovoljno trude da “isprave krivu Drinu“, ali da pomoći nema sve dok vlast ne pusti medije da se sami bave sobom.

Ja lično nisam optimista da će se stvari mnogo promeniti, ali mislim da gore od ovoga ne može i da stvari samo mogu da idu u boljem pravcu. Na svima nama je da utičemo da se to i dogodi“, poručio je Radišić.

Konzumentima medija savetuje da na putu do prave istine prate više različitih izvora različitog spektra – onim koje nazivaju vladinim, opozicionim, zavisnim i nezavisnim.

Samo vi, vaša uslovno rečeno inteligencija i načitanost, mogu da dovedu do toga da uspete da shvatite šta su lažne vesti. U suprotnom, vrlo lako ćete poverovati u to da je novinar KRIK pratio ženu Predraga Malog“, zaključio je Radišić.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Opština Grocka nije pomogla Jovanoviću

Beograd, 19. novembar 2019. – Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara …