Naslovna Politika Radnik.rs: Inspekcija rada ne kontroliše rad na VMA

Radnik.rs: Inspekcija rada ne kontroliše rad na VMA

3 min read
0
494
Vojnomedicinska akademija (VMA)

Beograd, 10. jul 2018. – Nakon prijave da radnici Vojnomedicinske akademije (VMA) u Beogradu godinama rade na privremenim i povremenim poslovima, Radnik.rs se obratio inspekciji rada, ali je dobio odgovor da ova inspekcija nije nadležna da kontroliše rad na VMA.

Rad u vojnim ustanovama kontroliše samo Inspektorat odbrane koji nije odgovorio na pitanja portala Radnik.rs.

Redakcija portala je pitala zbog čega radnici godinama rade po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima i koliko radnika radi na ovaj način, ali su odgovorili da je angažovanje ovih radnika po zakonu.

Portalu Radnik.rs obratio se radnik VMA nemedicinske struke koji tvrdi da nekoliko godina radi po ugovoru o povremenim i privremenim poslovima. Ugovor, kako kaže, potpisuje na svakih šest meseci. Portalu se obratio pod zaštićenim identitetom.

Nemam plaćeni noćni rad, a radim i praznicima, što takođe nije plaćeno“, kaže on.

Drugi radnik ove ustanove potvrdio je ove tvrdnje navodeći da je u jednom periodu radio na VMA preko omladinske zadruge „Skadarlija“. On je takođe tražio da zaštitimo njegov identitet.

Nemam bolovanje, nemam godišnji odmor, ne plaća mi se prevoz, nemam slobodan dan. Plata mi je 19.000 dinara“, kaže on.

On navodi da mu je u prvom ugovoru o privremenim i povremenim poslovima koji je potpisao pisalo jedno radno mesto, da bi po isteku ovog ugovora potpisao drugi ugovor u kom je navedeno radno mesto sa drugim imenom, ali da radi isti posao.Obaveza isplate minimalne zarade ne postoji ka radnicima koji rade po privremenim i povremenim poslovima o čemu je Radnik.rs pisao.

Tekst u celosti možete pročitati na portalu Radnik.rs.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Hrvatska nije glavni kočničar ulaska Srbije u EU

Brisel, 23. septembar 2018. – Ulazak Srbije u EU koče Francuska i Nemačka, koje žele…