Naslovna Politika Radnik.rs: Protest radnika EPS-a zbog privremenih i povremenih poslova

Radnik.rs: Protest radnika EPS-a zbog privremenih i povremenih poslova

4 min read
0
360
EPS distribucija

 Beograd, 12. jun 2018. – Stotinak radnika protestovalo je ispred upravne zgrade “EPS Distribucije” u Beogradu jer, kako tvrde,  godinama rade bez prava na bolovanje i godišnji odmor jer imaju ugovore o privremenim i povremenim poslovima, dok neki radnici rade i preko agencije za zapošljavanje „Sequester employment“, piše portal Radnik.rs.

Podsećamo da je portal Radnik.rs nedavno pisao o sličnim problemima u Beogradskom vodovodu.

Povod za protest radnika je to što su elektromonterima u ovom preduzeću ponuđeni aneksi ugovora kojim im se od prvog juna smanjuju zarade sa 45.000 na oko 30.000 dinara, kaže predstavnik radnika koji je zbog straha od otkaza zahtevao da bude anoniman.

On ističe da radnici koji su se odlučili da protestuju nemaju prava iz radnog odnosa kao što su bolovanje i godišnji odmor.

Na sve to radimo u opasnim uslovima, popravljamo električnu mrežu pod naponom. Svi koji smo ovde radimo po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima, neki za EPS direktno, dok neke od nas i po deset godina šetaju od firme do firme. Trenutno radnici rade preko agencije ,Sequester Employment’, a pre toga su radili i za druge agencije“, ističe on.

Prema njegovim rečima, po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima radi najviše elektromontera, ali i šalterski radnici, referenti, vozači, kao i fizički radnici.

Ukupan broj radnika koji po ovom osnovu radi u EPS-u nije poznat. On tvrdi da radnici po ovakvim ugovorima ne rade samo u Beogradu, već i u ostalim ograncima EPS-a u Srbiji.

Zahtevali smo da se povuku svi aneksi ugovora u kojima je navedeno da je radni sat 200 dinara, da nas vrate na ugovore od 45.000, a za dalje da pregovaramo da se svi radnici EPS-a koji rade preko ugovora o privremenim i povremenim poslovima i agencija prime na neodređeno, da dobiju stalni posao“, dodaje ovaj radnik Elektroprivrede Srbije.

Prema rečima anonimnog predstavnika radnika poslovodstvo EPS-a je upoznato sa zahtevima radnika i dogovoreno je da se predstavnici radnika sastanu sa direktorom EPS-a, preneo je portal Radnik.rs.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Presburger: Nesumnjiv politički uticaji i politički pritisci na uređivačku politiku manjinskih medija

Subotica, 22. oktobar 2018. – Mediji u Srbiji nisu potpuno slobodni, a taj zaključak…