Naslovna Politika Radović: Kazne za trgovinu ljudima ispod minimuma, žrtve se teško oporavljaju

Radović: Kazne za trgovinu ljudima ispod minimuma, žrtve se teško oporavljaju

3 min read
0
155
Ivana Radović

Novi Sad, 10. jul 2018. – Koordinatorka u beogradskoj nevladinoj organizaciji Astra Ivana Radović dobitnica je ovogodišnje nagrade „TIP Hero“, koju Stejt department dodeljuje za angažman u borbi protiv trgovine ljudima.

Ivana je prva dobitnica ovog priznanja iz Srbije, a nagradu joj je uručio američki državni sekretar Mark Pompeo.

Nagrada je, kako se kaže, priznanje za njen rad na jačanju odgovora Srbije na problem trgovine ljudima kroz zagovaranje i direktnu saradnju sa institucijama, pripremu i izradu brojnih izveštaja i priručnika, obezbeđivanje pravne podrške žrtvama trgovine ljudima… Ivana u Astri koordinira tim za istraživanje, razvoj i praćenje politika.

U intervjuu za portal Autonomija, Ivana kaže da je „jako teško oporaviti se kao žrtva u Srbiji, teško je ne upasti u lanac trgovine ljudima ponovo, teško je izgraditi pristojnu i održivu egzistenciju koja te neće gurati ka sumnjivim poslovnim i drugim ponudama“.

Ivana ukazuje da „činjenica koja ne sme da nas teši, ali mnogima služi kao uteha i opravdanje, jeste da je svuda manje-više isto, nismo mi nikakav izuzetak, samo što u razvijenijim zemljama neki drugi sistemi bolje funkcionišu – pravosuđe je efikasnije, pa je efikasno i za trgovinu ljudima, sistem socijalne zaštite je nešto bolji ili bogatiji, pa je tako i za žrtve“.

Ali ono po čemu se sigurno razlikujemo jeste saradnja sa nevladinim sektorom“, ocenjuje Ivana i dodaje da „za razliku od Srbije, u čitavom nizu evropskih zemalja, kao i u SAD, nevladine organizacije su priznate i prepoznate ključni pružaoci usluga žrtvama, jer im države veruju“.

Šta je još Ivana Radović – Heroina u borbi protiv trgovine ljudima rekla o trgovini ljudima u Srbiji, odnosu između zakonske regulative i prakse u ovoj oblasti, žrtvama, kao i međuodnosu izbegličko-migrantske krize i trgovine ljudima, možete pročitati na portalu Autonomija.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Hrvatska nije glavni kočničar ulaska Srbije u EU

Brisel, 23. septembar 2018. – Ulazak Srbije u EU koče Francuska i Nemačka, koje žele…