Naslovna IT Društvene mreže Raskrikavanje: Kako je radila SNS “bot“ armija na Tviteru

Raskrikavanje: Kako je radila SNS “bot“ armija na Tviteru

2 minuta za čitanje
0
674
Twitter

Beograd, 04. april 2020. – Izveštaj Stanford Internet opservatorije koja je deo poznatog Stanford univerziteta u Kaliforniji, detaljno prikazuje moć srpske „bot armije” koja na internetu godinama agresivno promoviše Srpsku naprednu stranku (SNS) i njenog lidera – predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Izveštaj o domaćim botovima je napisao Danijel Buš, postdoktorant na Stanford univerzitetu.

Ovaj izveštaj sastavljen je na osnovu podataka koje je Tviter dostavio – nakon što je početkom marta obrisao više od osam i po hiljada domaćih „bot“ naloga.

Ovi nalozi, kako se tvrdi u izveštaju, za četiri godine su tvitnuli više od 43 miliona puta. Objavili su više od 8 i po miliona linkova koji su vodili na sajtove SNS-a, Informera i drugih provladinih medija. Više od 2 miliona puta su u svojim tvitovima koristili haštag #vucic.

Glavni ciljevi domaćih „botova“, sem navijanja za Vučića i njegovu stranku, bili su deljenje tekstova medija bliskih vlastima, ali i da se obruše na predsednikove političke rivale – članove opozicije su obasipali kritikama i uvredama. Na zubu su držali i proteste „1 od 5 miliona”.

Pojedini „botovi“, kako bi odali utisak pravih tviter naloga, koristili su slike poznatih ličnosti kao svoje i, osim promovisanja Vučića, objavljivali su i nepolitičke sadržaje.

Tekst Vesne Radojević, u celosti, možete pročitati na portalu Raskrikavanje.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvene mreže
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

“Future is NOW” ove godine online iz Beograda, Zagreba i Sarajeva

Beograd, 10. novembar 2020. – U Beogradu, Zagrebu i Sarajevu će se 19. i 20. novembra održ…