Naslovna IT Događaji Razvijen algoritam koji prepoznaje kada je korisnicima mobilnih telefona dosadno

Razvijen algoritam koji prepoznaje kada je korisnicima mobilnih telefona dosadno

2 minuta za čitanje
0
929
Mobilni telefon

Kompjuterski model koji su razvili španski istraživači može prepoznati kada je korisniku mobilnog telefona dosadno i izabrati taj trenutak da mu ponudi sadržaj.

Algoritam u obzir uzima faktore kao što su kada je korisnik zadnji put primio sms ili poziv, koje je doba dana, koliko intenzivno koristi telefon. Korisnik kojem je dosadno češće proverava telefon za notifikacije, koristi više aplikacija, uploaduje više podataka i manja je šansa da mu je ekran zatamnjen (znak sklonjenog telefona).

"Ako mobilni telefon može prepoznati kada korisnik samo ubija vreme odnosno kada njegova pažnja nije okupirana, mogao bi predložiti bolji način da iskoristi to vreme preporučivanjem sadržaja ili aktivnosti, podsticanjem na čitanje članaka obeleženih za kasnije čitanje ili učešće u anketama, podsticanjem korisnika da vreme dosade korisno provede razmišljajući, učeći ili radeći nešto kreativno", kaže se u predstavljanju istraživanja u MIT-jevom magazinu Technology Review. Istraživači su za testiranje privlačenja korisničke pažnje izabrali članke popularnog Buzzfeeda i zaključili da je verovatnoća da će korisnik otvoriti ponuđeni članak mnogo veća u periodima koje je algoritam označio kao "dosadne".

Kompletno istraživanje će biti predstavljeno naredne sedmice na konferenciji u Japanu i dostupno je ovde.

Izvor: Nieman Lab

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Događaji
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

UNS dodelio nagrade najboljim novinarima u 2020. godini

Beograd, 21. decembar 2020.  – Udruženje novinara Srbije (UNS) uručilo je novinarske…