Naslovna Civilno društvo RCC organizuje “Balkathon”, prvo onlajn takmičenje Zapadnog Balkana

RCC organizuje “Balkathon”, prvo onlajn takmičenje Zapadnog Balkana

4 minuta za čitanje
0
465
Balkathon

Sarajevo, 02. jul 2020. – Savet za regionalnu saradnju (RCC) organizuje prvo onlajn takmičenje Zapadnog Balkana “Balkathon“.

Prijave su otvorene od 1. do 12. jula 2020. godine, do 12 časova po srednjeevropskom vremenu.

Cilj takmičenja je da pomogne građanima i privrednicima da se oporave od uticaja pandemije virusa Kovid-19 koja ih je pogodila u prvom kvartalu 2020. godine, kao i da se poveća njihova otpornost na slične globalne izazove.

Savet za regionalnu saradnju će podržati najbolje ideje za razvoj inovativnih digitalnih rešenja sa 10.000 evra, saopštio je RCC.

Balkathon je u potrazi za inovativnim idejama u oblasti pametnog turizma, platforme za digitalno učenje i rešenja za plaćanja putem interneta.

Rad sektora turizma je zbog virusa Kovid-19 u potpunosti obustavljen u prvom kvartalu 2020. godine. Ekonomije se sada bore da ponovo uspostave domaća putovanja kao meru koja će pomoći ovoj industriji da preživi. U tom smislu, Balkathon je u potrazi za inovativnim rešenjima koja bi se pozabavila glavnim segmentima turizma na Zapadnom Balkanu kao što su promocija, razvoj i realizacija proizvoda, tumačenje, upravljanje posetama, veštine i učenje“, navedeno je u saopštenju RCC.

Prema istraživanju Balkan barometra za 2020. samo 30 odsto građana Zapadnog Balkana koristi internet za obrazovanje, a pandemija je naterala milione da učionice zamene učenjem od kuće, zbog toga je Balkathon u potrazi za inovativnim idejama kojima bi se, kroz uspostavljanje namenske platforme za digitalno učenje, rešila potreba za osnovnim digitalnim veštinama građana.

Potreba za plaćanjem putem interneta bila je ogromna, ali se u nekim slučajevima kupovina osnovih roba pokazala pravim izazovom.

Prema Balkan barometru 2020, u vezi sa zloupotrebom ličnih podataka prilikom kupovine na internetu zabrinuto je 32 odsto građana Zapadnog Balkana. Balkathon je u potrazi za inovativnim rešenjima koja se mogu primeniti na plaćanja putem interneta i obezbediti siguran digitalni identitet, što će podstaći veću primenu ove vrste plaćanja korišćenjem sigurnijih instrumenta“, ističe se u saopštenju RCC.

Kako se navodi, može da se prijavi svako tek osnovano malo preduzeće, centar za digitalne inovacije, naučno-tehnološki park, univerzitet, malo ili srednje preduzeće, mladi iz svih ekonomija Zapadnog Balkana koji su zainteresovani za digitalizaciju i pametna rešenja.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Zelena komuna 22: Otvorene prijave za Građanski savet za čist vazduh u Valjevu

Valjevo, 20, septembar 2021. – Udruženja građana “iRevolucija” „Lokalni odgovor “i „…