Naslovna Vesti RCC: Pandemija produbila nejednakost polova

RCC: Pandemija produbila nejednakost polova

4 minuta za čitanje
0
145
Korona virus

Sarajevo, 11. februar 2021.  – Pandemija kovid-19 nije stvorila nejednakost polova, ona ju je produbila, ocenile su u zajedničkom tekstu generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu i  direktorka  Regionalnog biroa UNDP za Evropu i Zajednicu nezavisnih država Mirjana Špoljarić.

Žene su izgubile svoje firme i radna mesta ili radne sate, kao i muškarci, ali su nastavile da preuzimaju veliki deo brige o deci i starijima, a da za to nisu bile plaćene, navodi se u uvodniku i dodaje dasu se  one žene, koje su ostale kod kuće, suočile sa posledicama naglog porasta nasilja u porodici.

Kao što je pokazala rodna analiza odgovora na kovid-19 na Zapadnom Balkanu i u Turskoj, samo 18 odsto mera tržišta rada i 21 odsto mera socijalne zaštite koje su usvojene kao odgovor na pandemiju bavilo se potrebama većine žena zaposlenih u neformalnom sektoru ili na visokorizičnim poslovima, dodaju Bregu i Špoljarić.

One ukazuju da je neizvesno kada će Zapadni Balkan postići adekvatnu pokrivenost svog stanovništva od 18 miliona ljudi vakcinom protiv kovida, ali dodaju da je jedna stvar sigurna – kada se značajan broj žena vrati na poslove koje su izgubile tokom pandemije, rodna nejednakost koja ženama uskraćuje mogućnosti neće nestati.

Vlade, kao i građani moraju biti oprezni u borbi protiv kovid-19. Možemo biti potrešeni i izmučeni, svesni da oporavak neće biti tako brz kao pandemija, ali je sada više nego ikada ranije nužno da vratimo žene na posao, ocenile su Bregu i Špoljarić.

Kao podrška tome, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Veće za regionalnu saradnju su u decembru 2020. pokrenuli inicijativu za ekonomsko osnaživanje žena na Zapadnom Balkanu.

Žene su ključ za iskorištavanje ekonomskog potencijala u našem regionu i treba im pomoći da steknu veštine i iskustvo da rukovode i usmeravaju rad firmi, da pohađaju edukacije iz oblasti finansija, uključujući i obuke o načinu utvrđivanja odgovarajućih finansijskih proizvoda i usluga, čime će im se  omogućiti da upravljaju sredstvima i predvode na putu ka održivosti, zaključuje se u tekstu.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Vesti
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

BIRODI: Vladavina prava, integritet i javnost – lekovi protiv lične vlasti

Beograd, 20. septembar 2021. – Druga faza međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstv…