Naslovna Vesti RCC: Pregovori država Zapadnog Balkana o priznavanju stručnih kvalifikacija

RCC: Pregovori država Zapadnog Balkana o priznavanju stručnih kvalifikacija

3 minuta za čitanje
0
360
RCC

Brisel, 9. oktobar 2018. – Predstavnici zapadnobalkanske šestorke počeli su pregovore o uzajamnom priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, stomatologa, arhitekata i građevinskih inženjera.

Očekivani Sporazum o uzajamnom priznavanju stručnih kvalifikacija deo je višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor (MAP REA) koji su premijeri iz regiona usvojili 2017. godine u Trstu.

Pregovori su počeli 8. oktobra prvim sastankom glavnih pregovarača koji je u Briselu sazvao Savet za regionalnu saradnju (RCC), i na njemu bi trebalo da budu utvrđena zajednička pravila za priznavanje stručnih kvalifikacija stečenih u nekoj od država Zapadnog Balkana.

Generalni sekretar RCC-a Goran Svilanović je na otvaranju pregovora rekao da je Sporazum o uzajamnom priznavanju stručnih kvalifikacija lekara, stomatologa, arhitekata i građevinskih inženjera zasnovan na Uredbi EU o priznavanju stručnih kvalifikacija i da će doprineti pripremama zemalja Zapadnog Balkana za pristupanje EU.

"Otklanjanje prepreka mobilnosti stručnjaka i na taj način ostvarivanje cilja Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor da se omogući nesmetano kretanje doktorima medicine, stomatolozima, arhitekatima i građevinskim inženjerima u regionu, omogućiće da se talentovani ljudi zadrže u regionu", rekao je Svilanović, a saopštio RCC.

Nikolas Cendrovic iz Generalne direkcije Evropske komisije za politiku susedstva i proširenje rekao je da je "regionalna saradnja u središtu proširenja EU" i dodao da će Sporazum o uzajamnom priznavanju doprineti pripremama zapadnobalkanske šestorke da podnesu pritisak konkurencije na unutrašnjem tržištu.

Glavni cilj sastanka bio je se usaglasi izvodljiv i realan plan pregovora i da se utvrdi šta je potrebno da se on sprovede, saopštio je RCC, dodajući da su glavni pregovarači usvojili akcioni plan i izrazili optimizam u pogledu zaključivanja pregovora pre narednog samita Zapadnog Balkana, koji treba da bude održan u julu 2019. godine u poljskom Poznanju, prenosi Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Vesti
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Nemački građani, za razliku od političara, podržavaju povlačenje američkih vojnika

Berlin, 05. avgust 2020. – Nemačka vladajuća koalicija i veći deo opozicije uglavnom se sl…