Naslovna Politika RCC: Pregovori država Zapadnog Balkana o priznavanju stručnih kvalifikacija

RCC: Pregovori država Zapadnog Balkana o priznavanju stručnih kvalifikacija

3 min read
0
227
RCC

Brisel, 9. oktobar 2018. – Predstavnici zapadnobalkanske šestorke počeli su pregovore o uzajamnom priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, stomatologa, arhitekata i građevinskih inženjera.

Očekivani Sporazum o uzajamnom priznavanju stručnih kvalifikacija deo je višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor (MAP REA) koji su premijeri iz regiona usvojili 2017. godine u Trstu.

Pregovori su počeli 8. oktobra prvim sastankom glavnih pregovarača koji je u Briselu sazvao Savet za regionalnu saradnju (RCC), i na njemu bi trebalo da budu utvrđena zajednička pravila za priznavanje stručnih kvalifikacija stečenih u nekoj od država Zapadnog Balkana.

Generalni sekretar RCC-a Goran Svilanović je na otvaranju pregovora rekao da je Sporazum o uzajamnom priznavanju stručnih kvalifikacija lekara, stomatologa, arhitekata i građevinskih inženjera zasnovan na Uredbi EU o priznavanju stručnih kvalifikacija i da će doprineti pripremama zemalja Zapadnog Balkana za pristupanje EU.

"Otklanjanje prepreka mobilnosti stručnjaka i na taj način ostvarivanje cilja Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor da se omogući nesmetano kretanje doktorima medicine, stomatolozima, arhitekatima i građevinskim inženjerima u regionu, omogućiće da se talentovani ljudi zadrže u regionu", rekao je Svilanović, a saopštio RCC.

Nikolas Cendrovic iz Generalne direkcije Evropske komisije za politiku susedstva i proširenje rekao je da je "regionalna saradnja u središtu proširenja EU" i dodao da će Sporazum o uzajamnom priznavanju doprineti pripremama zapadnobalkanske šestorke da podnesu pritisak konkurencije na unutrašnjem tržištu.

Glavni cilj sastanka bio je se usaglasi izvodljiv i realan plan pregovora i da se utvrdi šta je potrebno da se on sprovede, saopštio je RCC, dodajući da su glavni pregovarači usvojili akcioni plan i izrazili optimizam u pogledu zaključivanja pregovora pre narednog samita Zapadnog Balkana, koji treba da bude održan u julu 2019. godine u poljskom Poznanju, prenosi Euractiv.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

EU ima priliku da smanji zagađenje vazduha iz termoelektrana na Zapadnom Balkanu

Prag, 20. februar 2019. – Zastarelih 16 termoelektrana na ugalj u zemljama Zapa…