Naslovna Politika RCC: Žene su ključ za oslobađanje ekonomskog potencijala regiona

RCC: Žene su ključ za oslobađanje ekonomskog potencijala regiona

5 minuta za čitanje
0
184
RCC

Sarajevo, 15. septembar 2019. – Statistika pokazuje da je u proteklih sedam godina na Zapadnom Balkanu otvoreno više od 700.000 novih radnih mesta, od kojih je, međutim, samo 4,3 posto pripalo osobama mlađim od 24 godine, prenosi Savet za regionalnu saradnju (RCC) u saopštenju.

Kako ukazuje mladoj osobi je potrebno oko dve godine da dobije posao.

Četvrtina miliona mladih ljudi u regionu je nezaposleno, ali aktivno traže posao. Kada su mlade žene u pitanju, često se dešava da se ne školuju niti se na drugi način usavršavaju i nezaposlene su“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, uz sve to, jedna trećina mladih nije zadovoljna veštinama stečenim u okviru obrazovnog sistema, jer obično ne zadovoljavaju potrebe njihovih radnih mesta.

Prema Balkanskom barometru za 2019. godinu, istraživanju koje sprovodi RCC, 36 odsto mladih je reklo da je u proteklih 12 meseci na radnom mestu moralo ili da stekne nove veštine ili unapredi postojeće.

Svi mi iz regiona treba da uradimo više da se poveća važnost obrazovanja i veština za potrebe tržišta rada, a odgovor na to su ŽENE,” rekla je Dragana Đurica, viši stručnjak za konkurentnost u Savetu za regionalnu saradnju (RCC).

Nakon pokretanja kampanje “WE” (Mi) u martu ove godine predstavljanjem Nade Marković iz Bosne i Hercegovine, osnivača prve ženske zadruge u okviru koje se pomaže ženama da pokrenu svoj biznis, Savet za regionalnu saradnju (RCC) nastavlja seriju priča o izuzetnim ženama iz regiona koje su donele promene.

Predstavlja se Iris Gjinovci iz Albanije, majka troje đece i preduzetnica. Više od dvadeset godina radila je u poslovnom i finansijskom sektoru.

Gledajući kako tehnologija oblikuje budućnost obrazovanja odlučila je da napusti posao i došla na ideju da osnuje ShcoolME – audio-vizuelnu internet platformu nastavnog plana i programa za decu uzrasta od pet do 16 godina koja putem ove platforme mogu učiti matematiku, biologiju, fiziku, istoriju, geografiju, albanski jezik, informatiku ili engleski.

Platforma SchoolMe primenjuje se u 40 škola u Albaniji i 23 škole na Kosovu*, kao i u svim regionalnim bibliotekama, navodi RCC.

Irisina platforma omogućava da se 400.000 dece u Albaniji i 300.000 na Kosovu* osnaži i stekne samostalnost radeći sa audio-vizuelnim informacijama prikazanim na platformi koje je lako usvojiti i povezujući se sa učenicima i nastavnicima širom sveta. Oni stvaraju sopstveni svet znanja i proširuju granice tradicionalnog školskog poznanstva, objašnjava Iris.

Kampanja “WE” se nastavlja u celom regionu, “Samo slušajmo žene!“, navodi RCC i dodaje da ta kampanja može da se pogleda na njegovim društvenim medijima Instagram, Fejsbuk i Tviter.

(Napomena RCC: RCC označava Kosovo sa * i ukazuje da taj naziv  ne prejudicira stavove o statusu i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244/1999 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti).

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Grupa Socijalisti i demokrate: Vučić bezobzirno ignorisao bezbednost građana radi političke koristi

Brisel, 08. jul 2020. – Grupa Socijalisti i demokrate (S&D) u Evropskom parlamentu (EP…