Naslovna Kultura Književnost Reditelj Goran Marković objavio roman “Tito i ja”

Reditelj Goran Marković objavio roman “Tito i ja”

3 minuta za čitanje
0
163
Goran Marković

Beograd, 09. decembar 2020. – Roman o odrastanju “Tito i ja”, koji je poznati reditelj Goran Marković napisao po svom scenariju za istoimeni klutni film, je u prodaji na svim mestima lanca Delfi i Laguna knjižara, javila je izdavačka kuća “Laguna”.

Prema rečima autora, ovaj roman ne pokušava da objasni epohu kolektivizma pedesetih godina 20. veka u Jugoslaviji, a još manje titoizam i Tita, nego sazrevanje jednog đaka koji prvi put u životu donosi svoju odluku i počinje da misli svojom glavom.

„Ova knjiga je nastala kao pokušaj da se nekako dovedu u red moja sećanja na detinjstvo“, ističe autor Goran Marković, čiji je film tada trijumfovao na mnogim domaćim i međunarodnim filmskim festivalima.

Nezaboravni likovi dečaka Zorana i njegovih školskih drugova, tvrdokornog nastavnika Raje koji ih vodi na ekskurziju u Titov rodni kraj u hrvatskom Zagorju, njihovih domaćina i vršnjaka, humorno i melanholično evociraju detinjstvo i odrastanje čitavih generacija „Titovih pionira“, bez odricanja od sopstvene prošlosti.

„Prošlo je 40 godina od smrti Josipa Broza i stvari sada izgledaju potpuno drugačije nego kako ih je video i doživeo mali Zoran, junak ovog kratkog romana”, podseća Marković.

“Ali, kako su Zoranova ujedno i moja sećanja na doba kada je vladao ovaj sasvim neobični diktator, i kako dečje viđenje stvarnosti ponekad više vredi od zrelog sagledavanja stvari, mislim da bi priča o Zoranovoj velikoj avanturi, maršu Titovim rodnim krajem, mogla pružiti sasvim nov, ako ništa drugo onda zabavan pogled na to vreme“, zaključuje reditelj.

Film se pamti po ulozi Dimitrija Vojnova koji će kasnije postati dramaturg, filmski scenarista i kritičar, i po jednoj od najboljih rola Lazara Ristovskog u karijeri, upravo kao nastavnik Raja.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Književnost
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Novi roman Saše Obradovića u izdanju Arhipelaga

Beograd, 03. decembar 2021. – Novi roman Saše Obradovića Ocena dokaza upravo je obja…