Naslovna IT Događaji Regulatorno telo SAD ukinulo propise o neutralnosti Interneta

Regulatorno telo SAD ukinulo propise o neutralnosti Interneta

3 minuta za čitanje
0
605

Vašington, 16. decembar 2017. – Američka Savezna komisija za komunikacije (Federal Communications Commission FCC) izglasala je ukidanje pravila o takozvanoj neutralnosti interneta uvedenih u vreme predsednika Baraka Obame kojim je garantovan jednak pristup internetu.

Odluka je izglasana sa tri prema dva glasa, gde su republikanski članovi Komisije glasali za a demokratski protiv. 

Nova pravila FCC mogla bi da uvedu velike promene u način na koji Amerikanci koriste internet, navodi agencija AP.

Regulatorno telo je ukinulo propise uvedene 2015. godine kojim se zabranjivalo kompanijama kao što su Komkast (Comcast), Ej-Ti end Ti (AT&T) i Verajzon (Verizon) da biraju svoje favorite među internet aplikacijama i sajtovima. 

Odlučeno je da se ukinu pravila kojim se zabranjivalo provajderima internet servisa da sortiraju korisnike u različite kategorije.

Članovi komisije koji su bili za to da se ukinu ta pravila rekli su da su ona opterećujuća i da blokiraju inovacije, dok taj potez najavljivan nedeljama izaziva gnev ljudi koji smatraju da će se time dozvoliti internet provajderima da kontrolišu kako se korisnici služe internetom tako što će moći da uspore ili zaustave usluge.

Industrija širokopojasnog interneta obećala je da se neće promeniti korišćenje interneta. Međutim izbili su protesti onlajn i na ulicama pošto Amerikanci strahuju da će kablovske i telefonske kompanije moći da kontrolišu šta oni vide i šta rade preko interneta.

Oni koji podržavaju neutralnost interneta obećali su da će odluku osporavati sudski. 

Predsednik Komisije Adžit Paj, republikanac, rekao je da se ovom odlukom jednostavno vraća lagani okvir koji je regulisao internet tokom većeg dela njegovog postojanja i dodao da "se ne ruši nebo, da korisnici ostaju zaštićeni a internet će nastaviti da se razvija".

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Događaji
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Beč domaćin festivala „Digital Days“

Beč, 29. oktobar 2019. – Ovogodišnji festival „Digital Days“ pod nazivom „Nove tehno…