Naslovna Društvo Rektorka Popović: Ličnost svakog člana univerzitetske zajednice mora uvek biti poštovana

Rektorka Popović: Ličnost svakog člana univerzitetske zajednice mora uvek biti poštovana

3 minuta za čitanje
0
339
Ivanka Popović

Beograd, 5.februar 2019. – Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović izjavila je povodom nedavnog komentara ministra prosvete Mladena Šarčevića, o učešću akademske zajednice u subotnjim protestima, da ličnost svakog člana univerzitetske zajednice, koju čine nastavno i naučno osoblje, studenti, saradnici i vannastavno osoblje mora uvek biti poštovana u skladu sa ustavnim i zakonskim jemstvima integriteta, dostojanstva i prava na privatnost.

Ustavom Republike Srbije svakom građaninu i građanki zajamčena je sloboda mišljenja, izražavanja, mirnog okupljanja, kao i upućivanja peticija. Ta prava pripadaju i članovima akademske zajednice, uz obavezu da unutar univerziteta deluju politički neutralno“, navela je Ivanka Popović u pisanoj izjavi.

Podsetila je na to da Zakon o visokom obrazovanju definiše principe na kojima se zasniva delatnost visokog obrazovanja, a među kojima su: otvorenost prema javnosti i građanima, uvažavanje humanističkih i demokratskih vrednosti nacionalne i evropske tradicije, i poštovanje ljudskih prava i građanskih sloboda,

Univerzitet u svom Kodeksu profesionalne etike podržava i podstiče slobodu mišljenja i izražavanja članova univerzitetske zajednice. Shodno tome, članovi akademske zajednice imaju pravo na javno istupanje i slobodu izražavanja, uključujući i nastupe pred publikom i u sredstvima javne komunikacije“, navela je Ivanka Popović.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević nedavno je, povodom podrške više od 600 ljudi iz akademske zajednice u Srbiji građanskim protestima, izjavio da je neumesno praviti spiskove na fakultetu, kao i da mu ta podrška ne smeta.

Od tih 610 je pola penzionera i pola nekih mladih istraživača, počeli tek juče da rade. Nemate tu ozbiljnih imena“, rekao je Šarčević.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

SZO: Pandemija korona virusa prekinula lečenje dijabetičara i hipertenzičara

Ženeva, 01. jun 2020. – Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je saopštila da je to…