Naslovna Politika Reljić: Valjanost izbornog procesa i glasanja u Srbiji mogla bi da proceni nezavisna komisija EU, OEBS-a i Saveta Evrope

Reljić: Valjanost izbornog procesa i glasanja u Srbiji mogla bi da proceni nezavisna komisija EU, OEBS-a i Saveta Evrope

5 minuta za čitanje
0
111
Dušan Reljić

Brisel, 23. jun 2020. – Direktor briselske kancelarije Nemačkog instituta za međunarodnu saradnju i bezbednost (SWP) Dušan Reljić ocenio je da bi nezavisna međunarodna komisija trebalo da proceni valjanost izbora i celog izbornog procesa u Srbiji.

Ovaj predlog je izneo pod pretpostavkom da se želi izbeći prekid pregovora o pristupanju EU i spreči produbljivanje političkih podela u zemlji.

Politički ugled vlasti Srbije sada se u javnosti većeg dela EU ponovo srozao tamo gde je bio pred kraj Miloševićeve vladavine. Ukoliko se želi da se spreči dalje produbljivanje političkih podela u Srbiji i izbegne prekid pregovora o pristupanju EU, bilo bi neophodno da nezavisna spoljna komisija proceni da li su parlamentarni izbori u Srbiji bili legitimni“, rekao je Reljić za agenciju Beta.

Reljić je naveo da se predsednik Srbije Aleksandar Vučićnesumnjivo ciljanim upadljivim izjavama, svrstao uz američkog predsednika Trampa, podržao Kinu u obračunu sa demonstrantima u Hongkongu, nastavio sa veličanjem ruskog predsednika Putina, a izbegao je i da izgladi odnose sa EU posle izjave da je solidarnost EU ‘samo bajka’“.

On veruje da je sve to, uz upitnu legitimnost parlamentarnih izbora, “zapaženo u javnosti EU i zapamćeno”.

U Evropskom parlamentu i u nacionalnim skupštinama, u sredstvima informisanja na zapadu Evrope i u analizama političkih stručnjaka, na primer u Nemačkoj, Francuskoj, Holandiji i drugde uglavnom na zapadu i jugu EU, preovlađuju ocene da je u Srbiji na delu vlast koja sve više postupa suprotno merilima pravne države i parlamentarne demokratije“, rekao je.

Sada je, po Reljićevim rečima, politički zanimljivo koliko će uporni biti protesti iz Evropskog parlamenta i parlamenata pojedinih članica EU onih političkih snaga koje ne žele da prihvate da EU pređe preko načina na koji su održani parlamentarni izbori u Srbiji.

On je ocenio da je “očito da vlade pojedinih zemalja-članica i aparat EU nisu sklone da kritikuju vlast u Srbiji. To je posebno slučaj sa Mađarskom, Poljskom i još nekim državama srednje i istočne Evrope“.

Reljić smatra da bi “valjanost celine izbornog procesa i samog glasanja” mogla da proceni nezavisna komisija koju bi zajednički poslali EU, Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Savet Evrope (SE).

“Kao 1996/97, kada je komisiji na čelu sa Felipeom Gonsalesom, uglednim španskim političarem, bio poveren zadatak da ispita da li su lokalni izbori u Srbiji bili pošteni”, dodao je.

Na nedeljnim parlamentarnim izborima u Srbiji cenzus su prešle samo tri liste: koalicija oko Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, savez Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije, i lista SPAS Aleksandra Šapića. Koalicija oko SNS imaće u novom sazivu parlamenta dvotrećinsku većinu, prenosi Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Savet Evrope poziva na zabranu policijske prakse rasnog profilisanja

Strazbur, 07. jul 2020. – Komisija Saveta Evrope za borbu protiv rasizma i netolerancije (…