Naslovna Civilno društvo RERI traži povlačenje neustavnog predloga izmena Zakona

RERI traži povlačenje neustavnog predloga izmena Zakona

3 minuta za čitanje
0
90
rudnik

Beograd, 13. april 2021. – Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) zatražio je od Vlade Srbije da iz skupštinske procedure hitno povuče predlog izmena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

RERI ovaj predlog zakona smatra neustavnim, jer ostavljaju mogućnost da država, po sopstvenom nahođenju, i formalno suspenduje pravni poredak Srbije pri pregovorima.

U saopštenju RERI navodi se da Srbija ima ustavni i pravni poredak i propise koji regulišu i oblast životne sredine i fiskalne obaveze svih fizičkih lica i pravnih subjekata u Srbiji, te se te obaveze ne mogu derogirati bilo kakavim donošenjem novih propisa “pogodnijim” po investitore.

Advokat Jovan Rajić i predsednik Upravnog odbora RERI rekao je da je na ovaj način, teoretski moguće da država povlašćenog investitora oslobodi od obaveze pribavljanja saglasnosti na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu u projektima u kojima je njeno pribavljanje po osnovu Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu neophodno.

Mi smo se već susretali sa situacijama gde država stranim investitorima, na primer u Zrenjaninu ili Boru, dozvoljava pogodnosti različitih vrsta, mimo svakog komercijalnog i racionalnog objašnjenja, ali bi ovakvim izmenama zakona ova praksa bila legalizovana i zapravo postala pravilo u ponašanju države, što je i pravno i tržišno neprihvatljivo“, rekao je Rajić.

U saopštenju se ističe da će RERI ukoliko Vlada Srbije ne povuče sporne izmene, a zakon u ovoj formi bude usvojen u Skupštini, odmah po njegovom stupanju na snagu, Ustavnom sudu podneti inicijativu za ocenu ustavnosti onih odredbi koje smatra neprihvatljivim i protivustavnim.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Zelena komuna 22: Otvorene prijave za Građanski savet za čist vazduh u Valjevu

Valjevo, 20, septembar 2021. – Udruženja građana “iRevolucija” „Lokalni odgovor “i „…