Naslovna Društvo RFZO: Od početka godine 5.250 parova upućeno na VTO

RFZO: Od početka godine 5.250 parova upućeno na VTO

2 minuta za čitanje
0
147
vantelesna oplodnja

Beograd, 22.avgust 2022. – Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) saopštio je da je, od početka godine, 5.250 parova uputio na postupak vantelesne opolodnje, što je u odnosu na isti period lane za 800 parova više.

RFZO ističe da je, od od trenutka kada je podignuta starosna granica za žene sa 43 na 45 godina života za postupak vantelesne oplodnje do danas, na vantelesnu oplodnju upućeno oko 90 žena koje imaju više od 43 godine.

Podseća se da je, u skladu sa demografskom politikom države, RFZO ove godine dva puta proširio prava iz oblasti vantelesne oplodnje.

Sada žene do 45 godine sa svojim partnerom, koje apliciraju za vantelesnu oplodnju, za prvo dete imaju pravo na neograničeni broj stimulisanih postupaka vantelesne oplodnje, neograničeni broj kriomebritransfera i pravo na neograničeni broj zamrzavanja embriona, dok za drugo dete imaju pravo na dva stimulisana postupka, tri kriomberiotransfera i pravo na neograničeno zamrzavanje embriona.

Navedeno je da je postupak vantelesne oplodnje omogućen i parovima kod kojih muški partner ima problem sa azospermijom, a koji prethodno imaju zamrznut materijal.

Usluge vantelesne oplodnje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja u 2022. godini se pružaju u sedam državnih ustanova, kao i u 13 privatnih ustanova, što je za tri više nego u prethodnoj godini, saopštio je RFZO.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Uzrok trećine smrtnih slučajeva u Srbiji povezanim sa PM2.5 jeste upotreba fosilnih goriva

Boston, 27. septembar 2022. – Celokupno stanovništvo Srbije živi u oblastima gde niv…