Naslovna Politika Ritam pregovora Srbije i EU zavisi od promene promena na polju vladavine prava i normalizacije odnosa s Kosovom

Ritam pregovora Srbije i EU zavisi od promene promena na polju vladavine prava i normalizacije odnosa s Kosovom

8 minuta za čitanje
0
345
evropske integracije

Beograd, 17. april 2018. – Evropska komisija u izveštaju o napretku Zapadnog Balkana u evropskim reformama ocenila je da je Srbija ostvarila napredak u pregovorima o članstvu s Evropskom unijom, ali je predočila da će sveukupni ritam pregovora zavisiti posebno od snažnijeg toka promena na polju vladavine prava i normalizacije odnosa s Kosovom.

"Mada je izvestan napredak ostvaren u vladavini zakona, Srbija mora ojačati napore i dati opipljivije rezultate, naročito kad je reč o uslovima za slobodu izražavanja", navodi Evropska komisija.

U izveštaju, koji je prvi put sačinjen za razdoblje od godinu i po dana i uključuje zamašniju ekonomsku analizu, takođe se stavlja do znanja da je nužno da vlasti u Beogradu "ojačaju nezavisnost i sveukupnu efikasnost pravosudnog sistema" i "ostvare održiv napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala".

U dokumentu Evropske komisije se navodi da "Srbija treba da produbi angažovanje u Dijalogu s Kosovom, uključujući primenu svih dogovora, a posebno onog o energiji".

Takođe se ističe da je da je "s tim u vezi dobrodošla inicijativa srpskog predsednika (Aleksandra Vučića) za pokretanje unutrašnjeg dijaloga o Kosovu".

"Srbija treba da nastavi da igra pozitivnu ulogu u regionu u poboljšanju regionalnih veza i očuvanju stabilnosti", poručuje Komisija u Briselu.

"Ekonomske reforme u Srbiji daju rezultate, posebno u makroekonomskoj stabilizaciji", navodi izvršno telo EU i napominje da su državne i privatne investicije nedovoljne, a nužno je da se poboljšaju uslovi privređivanja za mala i srednja preduzeća.

Komsija je stavlja do znanja da su "i dalje nedovoljne krupnije strukturne reforme državne uprave, poreskih vlasti i državnih preduzeća".

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici izjavio je u Beogradu da izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u evropskim reformama potvrđuje posvećenost Vlade Srbije evropskom putu, da je u ekonomiji ostvaren dobar napredak, ali da pitanje političkog uticaja na pravosuđe nije rešeno.

"U pravosuđu je ostvaren određen napredak, ali pitanje političkog uticaja na pravosuđe još nije rešeno, a treba da se reši", rekao je Fabrici na zajedničkoj konferenciji za medije s premijerkom Srbije Anom Brnabić.

On je naveo da je u Izveštaju EK, koji se odnosi na period od kraja 2016. do početka 2018. godine, konstatovan određen napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i pozitivna uloga u regionalnoj saradnji, naročito s Prištinom.

Dodao je da "Srbija mora da uloži napor da se postignuti sporazumi sprovode i da se dogovor s Prištinom pretoči u pravno-obavezujući sporazum".

Kad je reč o delu izveštaja koji se tiče ekonomskih kriterijuma, ostvaren je dobar napredak, ocenio je Fabrici.

"Snažni rezultati su u oblasti fiskalne politike, Srbija je postigla budžetski suficit. Izvoz je porastao, strane direktne investicije su porasle, poboljšana je i poslovna klima", naveo je šef Delegacije EU u Srbiji.

Naveo je da su potrebne dalje reforme poreske i javne uprave, reforme na suzbijanju sive ekonomije, ali je "naglasio da je Srbija postigla važne rezultate u ekonomskom domenu".

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici izjavio je u Beogradu da se u izveštaju Evropske komisije ne pominju rokovi za pravno-obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

"Izveštaj ne spominje nikakve rokove, samo podsticaj da se ide napred u procesu pregovora kako bi se došlo do pravno-obavezujućeg sporazuma", rekao je Fabrici na zajedničkoj konferenciji za medije s premijerkom Srbije Anom Brnabić povodom objavljivanja Izveštaja.

Upitan da prokomentariše izjavu predsednika Francuske Emanuela Makrona, koji je odbacio bilo kakvo proširenje Evropske unije dok se ona ne reformiše, Fabrici je kazao da ne vidi da je ta izjava "toliko negativna".

"Mislim da su komentari Makrona bili i ti da Zapadni Balkan treba da pronađe čvrst oslonac u EU, pa ja ne bih video njegovu izjavu toliko negativnu", naveo je Fabrici.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Izbor Lajčaka da vodi pregovore Srbije i Kosova može biti strateška greška Evropske unije

Brisel, 21. februar 2020. – Evropska unija bi napravila veliku stratešku grešku u svom sus…