Naslovna Civilno društvo Romska zajednica u čitavoj Evropi obeležava Dan otpora Roma

Romska zajednica u čitavoj Evropi obeležava Dan otpora Roma

6 minuta za čitanje
0
925
Aušvic

Beograd, 15. maj 2018. – Kultura sećanja je važna za prošlost, sadašnjost, kao i kreiranje budućnosti jedne nacije. 

Sa tim istim ciljem Koalicija romske omladine Srbije (KROS) podseća na događaj iz 1944. godine, koji se desio na današnji dan, u koncentracionom logoru Aušvic-Birkenau, kada se desila pobuna romskih zatočenika.

Ovaj hrabar i ujedinjen ustanak, različite romske organizacije i inicijative u čitavoj Evropi obeležavaju 16. maj kao Dan otpora Roma.

Nažalost, značaj ovog događaja još uvek nije dovoljno prepoznat, i na čemu posebno radi romska omladina širom Evrope.

U period II svetskog rata usvajani su različiti zakoni koji su imali za cilj da opravdaju nehumane i ponižavajuče tretmane nacionalnih, religijskih, i svih drugih grupa ljudi koje, prema tadašnjim nacističkim vlastima, nisu bile vredne življenja.

U takvim okolnostima, bilo je teško zamisliti pružanje ikakve vrste otpora. Pobuna zatvorenika se dogodila upravo tamo gde je najmanje očekivana.

Romski narod u koncentracionom logoru Aušvic-Birkenau se pobunio i suprotstavio zločincima u pokušaju da sačuvaju svoj i živote svojih sunarodnika 16. maja, 1944. godine.

Sedamnaest meseci ranije, u Aušvic-Birkenau je formiran porodični logor tzv. „Ciganski kamp“ u kome su internirani Romi i Sinti iz čitave Evrope.

Kada su logoraši kampa saznali da se planira njihova eliminacija, kako bi se napravilo mesta za nove zatvorenike, pobunili su se. Nemačke vojnike su dočekali kamenjem, drvenim pločama, žicama.

Oružje koje su Romi koristili nije moglo da se meri sa nemačkim, ali su i vojnici osetili posledice borbe i plan o eliminaciji Roma i Sinta odložili.

Ovo je bio prvi organizovani otpor zatočenika u ovom logoru.

Nažalost, logoraši su uspeli da odlože neizbežno samo na par meseci. Nemački SS je u noći između 2. i 3. avgusta te godine „likvidirao ciganski kamp“ i skoro 2 hiljade i 900 žena, dece, starih i bolesnih Roma i Sinta je tokom te noći prvo ugušeno u gasnim komorama a potom spaljeno u krematorijumu.

Genocid nad Romima ostao je u senci največim delom zbog veoma malo sačuvanih istorijskih izvora, arhivskih dokumenata, svedočenja i foto-materijala.

Različitim aktivnostima preživelih, njihovih prodica i potomaka tokom 80-tih godina prošlog veka je počelo da se govori u javnom prostoru o zločinama koji su počinjeni pre početka, tokom II svetskog rata, kao i po završetku ovog perioda u cilju opravdanja nacističkih poduhvata.

Dan otpora Roma služi kao dokaz da niko nikada ne može u potpunosti da slomi i potčini čoveka, bez obzira na to sa kolikim nivoom straha, nasilja i smrti da se suočava.

Povodom sećanja na taj dan, Koalicija romske omladine Srbije poziva na solidarnost i podseća na borbu, snagu i hrabrost naših predaka.

Takođe, KROS ističe da se neprijateljsko ponašanje, diskriminacija i zločini iz mržnje prema pripadnicima romske zajednice dešavaju i danas.

Odnos prema Romima u Evropi u XXI veku nije se drastično popravio u odnosu na prethodna stoleća. Romi su i dalje na marginama društva a savremeni oblici anticiganizma nastavili su da opstaju i nakon Aušvica.

 

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Otvorena vrata pravosuđa: Moja prava u slučaju legitimisanja, pretresa i lišenja slobode

Beograd, 03. decembar 2021. – Brošura „Moja prava u slučaju legitimisanja, pretresa …