Naslovna Vesti Srbija RSF: “Ružni blizanci” napadaju medije u Srbiji

RSF: “Ružni blizanci” napadaju medije u Srbiji

2 minuta za čitanje
0
59
Reporteri bez granica

Pariz, 04. avgust 2021. –  Analize izvora Reportera bez granica (Reporters Without Borders – RSF) pokazuju da su najmanje tri srpska medija bila pod udarom napada “lažnim internet stranicama”, koji imaju za cilj da dovedu u pitanje kredibilitet i poverenje u te medijske kuće.

Dok sudovi tvrde da ne mogu da reaguju u tim slučajevima, novi oblici napada na nezavisno novinarstvo se šire na Kosovo i u Severnoj Makedoniji.

Pored stalnih direktnih pretnji i napada na društvenim mrežama, neretko od strane predstavnika vladajuće stranke, kao i fizičkih napada i kampanja koje protiv njih vode tabloidni mediji bliski vlasti, nezavisni mediji u Srbiji su sada na meti potpuno novih napada – ovoga puta kroz njihove lažne digitalne pandane.

Prvi slučaj takvog napada desio se pre oko godinu dana, kada su se pojavili lažni “blizanci” portala najkredibilnijih medija – Južnih vesti, Ozon Press-a i Kolubarskih – internet stranice koje u velikom delu plagiraju medije.

Trenutno, najmanje 3 takve stranice imaju isto ime, logo, opis, vizuelno rešenje kao i originalni nezavisni medij.

Uglavnom objavljuju vesti koje su instruirane od strane vladajuće partije SNS predsednika Aleksandra Vučića, sa očiglednom namerom da zbune čitaoce i oglašivače i tako umanje poverenje publike i, posledično, prihode.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Konvent: 2020. je bila teška godina za proces evropskih integracija

Beograd, 14. 10.2021. – Nacionalni konvent o EU (NKEU), kao i prethodnih  godina, iz…