Naslovna Civilno društvo Ruski pamfleti u crnogorskim onlajn medijima

Ruski pamfleti u crnogorskim onlajn medijima

3 minuta za čitanje
0
162
novinar

Podgorica, 13. februar 2020. – Onlajn mediji u Crnoj Gori često ne prepoznaju ruske propagande pamflete koji su maskirani u novinarske izveštaje, pa ih objavljuju i tako doprinose njihovom širenju, zaključci su analize medijskog sadržaja o prisustvu ruske propagande.

To su zaključci analize medijskog sadržaja o prisustvu ruske propagande koju je uradio Centar za demokratsku traniziciju (CDT).

Ruske propagandne narative objavljuju gotovo svi onlajn mediji, bez obzira na deklarisanu uređivačku politiku medija u delu spoljnopolitičkih pitanja.

CDT je analizirao oko 200 tekstova koji se bave ruskim oružjem i vojnom moći, a koji su u periodu od decembra 2015. do decembra 2018. objavljeni u crnogorskim medijima (TVCG, TV Vijesti, TV Prva, TV Nova, ND Vijesti, Pobjeda, Dan, Dnevne novine, list Informer, Portal Analitika, Vijesti online, Antena M, CDM i IN4s).

Cilj analize je da se utvrdi koji se narativ plasira i kakvu priču pričaju mediji.

Narativ o ruskom oružju nije kreiran u Crnoj Gori već u tabloidima iz regiona i na mnogobrojnim proruskim i desničarskim portalima. Te informacije ne moraju nužno biti netačne, ali mediji prilikom objavljivanja mogu koristiti različite manipulacije ili nepoštovati osnovne principe profesionalnog izveštavanja. Priče o ruskom oružju koje se dominantno prenose na onlajn medijima u Crnoj Gori, a manje na televiziji i u štampi, zbog specifičnog, znatno zahtevnijeg procesa pripreme priloga i tekstova,” navodi se u studiji.

Analiza je pokazala da su akteri ili izvori informacija koje sadrže narativ o svemoćnom ruskom oružju i koji prenose poruke, dominantno ruski.

Rusko oružje u analiziranim tekstovima predstavlja se kao: zastrašujuće, nepobedivo, superiorno i najpouzdanije. Tekstovi mahom ne nude dovoljno činjenica koje bi se omogućile da se proveri da li je objavljeni sadržaj zaista tačan“, navodi se u analizi.

Narativ o ruskom oružju koji se gotovo svakodnevno širi ima za cilj da usmeri stavove i zaključke čitalaca tih sadržaja u određenom smeru koji odgovara političkom i ideološkom opredeljenju onih koji takav sadržaj kreiraju ili naručuju,” ističe se u studiji CDT.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

RCC organizuje “Balkathon”, prvo onlajn takmičenje Zapadnog Balkana

Sarajevo, 02. jul 2020. – Savet za regionalnu saradnju (RCC) organizuje prvo onlajn takmič…