Naslovna Civilno društvo Ružičić-Novković: Nema većeg javnog interesa od nesmetanog življenja i razvijenog sistema međusobne podrške

Ružičić-Novković: Nema većeg javnog interesa od nesmetanog življenja i razvijenog sistema međusobne podrške

4 min read
0
350
Milica Mima Ružičić-Novković

Novi Sad, 5. avgust 2018. – Milica Mima Ružičić-Novković dobro je poznato ime na našoj nevladinoj sceni, ali ne samo na njoj.

Njen aktivizam ima široki zahvat, a moto joj je da smo svi različiti, ali da svi imamo prava na jednake mogućnosti.

U jednom razgovoru kazala je da svi problemi vezani za ostvarivanje građanskih prava pripadaju istoj matrici: jedni imaju veću moć u odnosu na druge.

Od 2004. godine vodi novosadski Centar Živeti uspravno, gde je i koordinatorka programa za jednakost osoba sa invaliditetom u javnom govoru. Pored toga je i doktorantkinja rodnih studija na Univerzitetu u Novom Sadu, autorka tri zbirke poezije, rečnika invalidnosti, autorka je i priređivačica brojnih drugih knjiga i publikacija… Uglavnom, njen CV je isuviše dugačak da bismo ovde nabrajali sva postignuća.

Na početku razgovora za portal Autonomija, ona ističe da se ne bori za prava osoba sa invaliditetom, nego da, kroz tekovine pokreta osoba sa invaliditetom i dugih pokreta za građanska prava – svojim radom pokušava da stvori jednake mogućnosti za ravnopravno učešće svih.

Ona dodaje da su ratovi u svetu, od osamdesetih do aktuelnih, doveli do toga da bezmalo niko ne može da kaže da nije osoba sa invaliditetom, tj. onemogućena osoba, što je po njoj bolji termin. Smatra da se državnim, odnosno, nacionalnim, etničkim konfesionalnim i ekonomskim interesima podređuje ostvarivanje socijalnih prava.

Milica međutim ističe da živimo u vremenu u kojem je sve poznato i da se nada da će – s obzirom na veliki broj ljudi čija su socijalna prava ugrožena zbog savremenih političkih izbora i odluka o društvenom uređenju – generacije rođene u ovom veku u narednim decenijama bolje koristiti tekovine samozastupničkog dela pokreta osoba sa invaliditetom i LGBT pokreta za borbu za ostvarivanje građanskih prava.

Ističe da alati koje je civilizacija stvorila (pre svega, biomedicinski i humanistički), kao i materijalna dobra koja se stvaraju vekovima danas služe za razdvajanje i podele ljudi. Po njoj smo došli u doba kada se sve to može, “jednim klikom u svima nama ili klikom nečijeg miša” promeniti na dobro, ali i iskoristiti za potpuno razaranje civilizacije.

Nedim Sejdinović je razgovarao sa Milica Mima Ružičić-Novković o nekim globalnim procesima, ali i nevladinom sektoru u Srbiji, porastu nacionalizma, održavanju ratnog stanja, solidarnosti, položaju njene organizacije danas.

Tekst u celosti možete pročitati na portalu Autonomija.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Share Fondacija: Vratiti ustavnu garanciju u Zakon o zaštiti podataka o ličnosti

Beograd, 18. oktobar 2018. – Pravno ograničenje kojim se policiji, obaveštajn…