Naslovna Politika Sa skupa solidarnnosti „Stop krvavim košuljama“ upućen poziv na ulične proteste za smenu vlasti

Sa skupa solidarnnosti „Stop krvavim košuljama“ upućen poziv na ulične proteste za smenu vlasti

7 min read
0
111
Stop krvavim košuljama

Beograd, 28. novembar 2018. – Učesnici večerašnjeg skupa u Beogradu „Stop krvavim košuljama“ ocenili su da „u Srbiji ne postoji parlamentarizam“ i pozvali na „dublji politički aktivizam“, koji bi u cilju smenjivanja sadašnjih vlasti podrazumevao i bojkot pojedinih medija, i građanske proteste.

Skup je održan u prostorijama Opštine Stari grad povodom prošlonedeljnog fizičkog napada u Kruševcu na predsednika Levice Srbije i jednog od osnivača Saveza za Srbiju (SzS) Borka Stefanovića.

Pored Stefanovića, govorili su i novinarka i producentkinja Biljana Lukić, rediteljka i književnica Vida Ognjenović, dramaturg Siniša Kovačević, kao i glumci Tihomir Arsić i Sergej Trifunović.

Stefanović je ocenio da vlasti depersonalizuju političke protivnike, koje pretvaraju u neprijtelje, i da „kada ste neprijatelj – prestajete da budete ljudsko biće“.

(To) je poruka ‘Ako možemo da uradimo (političkim oponentima), šta tek možemo da uradimo drugima’. Upućuje se poruka ‘Stanite, ćutite, sakrijte se u svoje stanove i gledajte kako da preživite’ „, rekao je Stefanović i pozvao građane da u petak, 30. novembra, dođu na protestni skup koji će SzS održati u 19 časova u Kruševcu.

Književnica i rediteljka Vida Ognjenović je postavila pitanje da li je napad na Stefanovića izvršen samoinicijativno i „samovoljno“ ili je to učinio neko „instruisan da napravi nered“ time što bi fizički napao Stefanovića.

Prema njenim rečima, Skupština Srbije snosi veliku odgovornost za atmosferu u društvu, s obzirom da se „pretvorila u arenu lavova„, koja za cilj ima da pripadnici opozicije „ne kažu ni jednu reč“.

(U Srbiji) nema parlamentarne republike, mi nemamo parlament, a građani su predstavljeni na pogrešan način“, navela je Ognjenović i pozvala na osnivanje anketnog odbora koji bi trebao da ispita rad Skupštine.

Dramaturg Siniša Kovačević je naveo da je nedavno vratio nagradu osvojenu na aleksinačkom pozorišnom festivalu, nakon što je otkazana predstava u kojoj glumi Sergej Trifunović, sa namerom da „pokaže solidarnost na delu“.

On je rekao da je vlast napad na novinarke TV Pinka osudila kao pokušaje ubistva, dok je napad na Stefanovića okarakterisala kao fizički napad, i takođe ocenio da se u Srbiji „ne može govoriti o demokratiji“.

Kovačević je tokom tribine pozvao na bojkot „pekara, novina, parlamenta i izbora“, što je sve, po njegovim rečima, pod kontrolom vladajuće stranke, a glumac Sergej Triunović je pozvao na „konkretne akcije“ i ulične proteste, za koje smatra da bi dali rezultate ako bi bili masovni i dugotrajni.

Borko Stefanović je izjavio da je fizički napad na njega u petak u Kruševcu posledica toga što opozicija sve više razgovara sa građanima, zbog čega „lokalni moćnici postaju sve nervozniji“.

Stefanović je ocenio u izjavi za agenciju Beta da će „taj pokušaj ubistva“ predstavljati „labudovu pesmu“ sadašnje vlasti.

On je posle skupa „Stop krvavim košuljama“ izjavio u beogradskoj Opštini Stari grad da je to prevashodno bio „skup solidarnosti“ i da će SzS raditi na tome da na terenu dođe do svakog građanina, s porukama kako žele da promene Srbiju, zato što su opoziciji mediji mahom nedostupni.

Stefanović je dodao da ničija krv ne sme da se dozvoli, pogotovo „kada neko hoće da nametne fašizam u Srbiji“ i pozvao građane na protestni skup u Kruševcu koji je SzS najavio za petak, 30. novembra.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Dojčinović: Ministar Popović izbegava dolazak na sud i objašnjenje detalja u vezi sa svojim firmama

Beograd, 18. decembar 2018. – Tražićemo da se procesi nastave i da se na sudu utvrdi…