Naslovna Kultura Šabić: Ako se želi sačuvati i unaprediti institucija Poverenika, moj naslednik treba da bude neko od zaposlenih u instituciji

Šabić: Ako se želi sačuvati i unaprediti institucija Poverenika, moj naslednik treba da bude neko od zaposlenih u instituciji

5 minuta za čitanje
0
701
Rodoljub Šabić

Novi Pazar, 20. jun 2018. – Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić poručio je u Novom Pazaru građanima i novinarima da koriste svoja prava i da insistiraju na njima do kraja.

On je novopazarskom radiju Sto plus rekao da generalno političke partije u Srbiji podržavaju slobodu medija, ljudska prava, transparentnost, rad nezavisnih institucija, ali da se to radikalno menja kada dođu na vlast.

"U tom smislu bih pohvalio vlast u Novom Pazaru, s kojom imamo besprekornu saradnju. Važno je da vlast shvati da mora da uči, da ima obavezu, ne samo formalnu nego i suštinsku, da unapređuje odnose prema pravima građana i da iz dana u dan bude sposobnija da odgovori na obaveze koje iz toga proizilaze", rekao je Šabić.

On je istakao da je zadovoljan onime što je uradio u prethodnih 14 godina, koliko je na čelu ove institucije, u kojoj mu mandat ističe krajem ove godine.

"Krenuo sam ni od čega, a danas Srbija ima instuticuju koju građani, novinari i stranci prepoznaju, koja beleži odlične ocene u monitoringu. Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja je najviše afirmisan, najviše se koristi i na njega se najčešće poziva, što svakako prija", rekao je Šabić.

On je dodao da ako se želi sačuvati i unaprediti ta institucija, onda njegov naslednik na toj funkciji treba da bude neko od već zaposlenih u njoj.

"Ako hoćemo stručnjaka i nekog ko dobro poznaje vrlo specifičnu materiju obe oblasti kojom se kancelarija bavi, onda su najbolji već u ovoj kući. Ta ličnost treba da bude emancipovana u odnosu na sve političke partije, a jedini kriterijum za njen izbor treba da bude zakon i pravo građana. Međutim, ako se bude spekulisalo s drugom varijantom nekog partijski prihvatljivog i prilagodljivog, onda se za kratko vreme može dovesti u pitanje sve ovo što smo do sada radili", smatra Šabić.

On kaže da nema ličnih pritisaka u radu, da ga neko zove ili ucenjuje, ali da postoje neke stvari koje bi se objektivno tako mogle tumačiti.

"Skupština i Vlada Srbije su se svim dokumentima koje proklamuju obavezale da će jačati ovu instituciju, a budžet je planiran tako da ja nemam ni za plate ljudi koji trenutno rade u instituciji, tako da je to teško tumačiti dugačije nego kao pokušaj pritiska. Potom, kašnjenje mog bezbednosnog sertifikata, uz kršenje niza zakonskih odredbi", rekao je Šabić.

Šabić u Novom Pazaru prisustvuje dvodnevnom skupu "Dani poverenika", na kome se građanima i zaposlenima u različitim strukturama predstavljaju osnovne ideje Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Nakon Novog Pazara ovakvi skupovi biće održani u Šapcu, Zrenjaninu, Požarevcu i Vranju.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Kultura
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Novi roman Saše Obradovića u izdanju Arhipelaga

Beograd, 03. decembar 2021. – Novi roman Saše Obradovića Ocena dokaza upravo je obja…