Naslovna Vesti Evropska unija Srbija i Evropska unija Šabić: Evropski parlament je dao ozbiljno političko upozorenje Srbiji

Šabić: Evropski parlament je dao ozbiljno političko upozorenje Srbiji

2 minuta za čitanje
0
195
Rodoljub Šabić

Beograd, 28. mart 2021. – Ko mirnu revoluciju čini nemogućom, nasilnu čini gotovo izvesnom, izjavio je u intervjuu FoNetu advokat Rodoljub Šabić, nekadašnji Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Šabić ukazuje na ogromnu težinu nedavne Rezolucije Evropskog parlamenta o Srbiji,  koju “nije usvojilo pevačko društvo, već politička organizacija”.

On je u serijalu Kvaka 23 novinarki Danici Vučenić rekao da Rezolucija nije “pala sa neba“, već govori o stvarima kojih smo svi savršeno svesni.

Njena sadržina uobličavana je pojačanim napadima na novinare, nevladine organizacije i opoziciju, objasnio  je Šabić i poručio da se ne može reći da je “preoštra ili politička”.

Uprkos tome što rezolucija nije obavezujuća,  kako je napomenuo, reč je o “ozbiljnim političkim upozorenjima”, što pokazuje i činjenica da nisu uspeli “napori da se glasanjem po delovima određeni amandmani eliminišu“  i ublaži  diplomatski rečnik koji manje “tetoši“ ovdašnje vlasti.

“Imati iluzije u pogledu toga da možete napredovati u procesu evropskih integracija ili postati član, a igrnorisati ocene koje daje Evropski parlament  je velika zabluda”, predočio je Šabić i konstatovao da je “ogromna politička težina tog dokumenta, iako on nije pravni, već politički akt“.

Prema njegovom uverenju, ovdašnje vlasti će pokušati da Rezoluciju “gurnu pod tepih“, jer su u njoj apostrofirane i afere i napadi na medije, na opoziciju i civilni sektor, koji potiču i iz Skupštine Srbije, na čiji rad evroparlamentarci takođe imaju primedbe.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija i Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

U 2021. uhapšeno najviše novinara u poslednjih dvadesetak godina

Pariz, 16. decembar 2021. – U svetu je tokom ove godine uhapšeno 488 novinara i medi…