Naslovna Politika Šabić: Ministarstvo pravde obesmišljava javne rasprave

Šabić: Ministarstvo pravde obesmišljava javne rasprave

5 min read
0
309
Rodoljub Šabić

Beograd, 23. februar 2018. –   Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je da je način na koji Ministarstvo pravde vodi javne rasprave o veoma važnim pravnim aktima u suprotnosti s relevantnim pravnim pravilima i standardima i "praktično obesmišljava javne rasprave".

Poverenik je u saopštenju naveo da se to na "dramatičan način" pokazalo u slučaju javne rasprave o amandmanima na Ustav, a na "manje dramatičan način" to se manifestuje i u slučaju javne rasprave o Nacrtu zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

U saopštenju se navodi da je Ministarstvo pravde je, kršeći zakon, ignorisalo zahteve za slobodan pristup informacijama s tim u vezi i da i posle intervencije Poverenika, "izvršavajući nalog" iz njegovog rešenja, nije javnosti pružilo ni osnovne informacije u vezi sa aktivnostima na izradi Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

"Odgovor Ministarstva da ono 'nema konkretne informacije' o 'ekspertima' angažovanim na izradi zakona, njihovim obavezama, sadržini njihovih ugovora, o tome da li su podnosili izveštaje i koliko su plaćeni, najblaže rečeno je teško prihvatljiv", naveo je Šabić.

Ministarstvo je ranije navelo da je u pisanju Nacrta zakona učestvovao pravni ekspert Saveta Evrope Frejem Saton.

Šabić je danas naveo da je Saton jeste stručnjak, ali da on nije pravni ekspert Saveta Evrope, već da ga ta organizacija angažuje u pojedinačnim slučajevima.

"Netačno prikazivanje uloge njega i Saveta Evrope u izradi srpskog zakona šteti ugledu i gospodina Satona i Saveta Evrope i, što je najgore, Srbije", naveo je Šabić.

On je dodao da je Ministarstvo dužno da odgovori na pitanja zašto Ministarstvo nije objavilo izveštaj o javnoj raspravi, da li je tačno da su u "izveštaju" dostavljenom EU primedbe iznete u javnoj raspravi, bez navođenja njihove sadržine, opisivane diskvalifikatorski kao nekompetentne, neargumentovane i maliciozne, da li se tekst Nacrta zakona dostavljen EU razlikuje od teksta koji je bio predmet javne rasprave i ako je to tačno, u čemu se razlikuje.

Ministarstvo je takođe ranije u saopštenju u kojem se osvrnulo i zašto nije prihvaćen Šabićev model zakon o zaštiti podataka o ličnosti, navelo da Poverenik nije ovlašćeni predlagač zakona, sa čime se Šabić saglasio, ali je dodao da je zakonska nadležnost Poverenika da "daje predloge za unapređenje zaštite podataka".

Na pitanje ministarstva o utrošenim sredstvima za izrazu tog modela zakona, Šabić je naveo da na to nisu trošena nikakva sredstva i da su svi članovi poverenikove Radne grupe radili pro bono, kao i da su Radnu grupu činili  članovi kolegijuma Poverenika, zamenik, generalni sekretar službe, pomoćnici i savetnik poverenika.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Vlada Srbije usvojila Predlog zakona o besplatnoj pravnoj pomoći

Beograd, 21. septembar 2018. – Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o besplatnoj …