Naslovna Civilno društvo Šabić: Povećati krug onih koji su obuhvaćeni zakonom kako bi se obezbedila bolja informisanost javnosti

Šabić: Povećati krug onih koji su obuhvaćeni zakonom kako bi se obezbedila bolja informisanost javnosti

3 minuta za čitanje
0
152
Rodoljub Šabić

Niš, 17. jun 2019. – Nekadašnji Poverenik za informacije od javnog značaja, advokat Rodoljub Šabić izjavio je da ima razloga da bude promenjen Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, ali da je potpuni apsurd misliti da se od javnosti može oduzeti pravo da zna šta se dešava sa izmenama zakona.

Šabić je rekao da izmenama zakona treba da se poveća krug onih koji su obuhvaćeni zakonom kako bi se obezbedila bolja informisanost javnosti.

Zakon je donet još 2004. godine i ima razloga da bude izmenjen jer smo u međuvremenu dobili institucije koje ranije nikada nismo imali, poput fizičkih lica sa javnim ovlašćenjima, izvršitelja i notara. Sada se postavlja pitanje da li u pogledu svih aktivnosti oni mogu da budu tretirani kao privatnici“, rekao je Šabić na okruglom stolu „Javnost rada preduzeća u vlasništvu države i gradova“.

On je dodao da je potrebno razmišljati i o mehanizmu kazni koji sada predviđa da poverenik može da izrekne kaznu od maksimalno 200.000 dinara onome ko ne postupi po nalogu.

Poverenik međutim, ne kažnjava onog ko je zaista odgovoran, a to je fizičko lice, već kažnjava dužnika, a to je ministarstvo, ili preduzeće, grad i opština. To znači da se kazne plaćaju javnim novcem, a onda se plaćaju lako. Ima preduzeća za koja iznos od 200.000 dinara nije veliki, neka preduzeća to potroše za jednu večeru“, istakao je Šabić.

On je kazao da su pojedina velika državna preduzeća plaćala kazne od više miliona dinara, ali su istrajavala u tome da ne daju informacije.

Vlada Srbije nije intervenisala kada su preduzeća ili ministarstva odbijala da daju informacije i postupe po rešenju poverenika. Prekršajni postupci su pokretani retko ili nikako, uglavnom iz kozmetičkih razloga. Pokretani su protiv direktora biblioteke ili direktora Centra za socijalni rad, a ne protiv ministara ili gradonačelnika“, izjavio je Šabić.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Srpski PEN centar povodom poništavanja ili zamrzavanja konkursa za kulturu

Beograd, 26. mart 2020. – Srpski PEN centar izražava najdublju zabrinutost povodom o…