Naslovna Vesti Srbija Šabić: Zakon ne zabranjuje snimanje svih štićenih javnih ličnosti

Šabić: Zakon ne zabranjuje snimanje svih štićenih javnih ličnosti

6 minuta za čitanje
0
263
Rodoljub Šabić

Beograd, 06. novembar 2020. – Tvrdnja da je snimanje svih “štićenih” javnih ličnosti u javnom prostoru zabranjeno nema uporišta u zakonu, ocenio je advokat Rodoljub Šabić,

Šabić je to izjavio povodom intervencije policije prema građaninu koji je snimao ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina dok se kretao bez zaštitne maske i saopštenja izdatog tim povodom.

A ako Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) tvrdi suprotno, duguje javnosti odgovore na bar dva pitanja koja su to konkretno lica koja je zabranjeno snimati i na osnovu kog zakona je zabranjeno snimanje? Bez tih odgovora nema pravo da reagovanja medija i javnosti kvalifikuje kao “blaćenje rada policije“, rekao je Šabić agenciji Beta.

Razjašnjenje traži i formulacija iz saopštenja MUP-a da se “svako neovlašćeno fotografisanje i snimanje štićene ličnosti, ma o kome bila reč, proverava u skladu sa standardnom procedurom u zaštiti bezbednosti štićene ličnosti“, naveo je on.

Nije sporno da MUP jeste ovlašten da radi bezbednosti lica iz kruga “štićenih” preduzima različite mere. Pozivanje MUP -a na “standardne procedure” može u okviru toga npr. da podrazumeva (ako postoji sumnja da je telefon sredstvo kojim se ugrožava bezbednost zaštićenog lica), i oduzimanje aparata, dodao je Šabić.

Međutim, policija bez odluke suda, ni u kom slučaju nije ovlaštena da vrši uvid u memoriju telefona a pogotovo nije ovlaštena da od vlasnika zahteva brisanje snimaka. Ako to čini prekoračuje svoja ovlašćenja i krši zakon i ustavom zajamčena prava građana“, ocenio je Šabić.

Krivični zakonik (Član144) inkriminiše neovlašćeno snimanje ali samo uz uslov da predstavlja “zadiranje u lični život”, i to ne bilo kakvo već “osetno zadiranje”. A u konkretnoj situaciji ne može se nikako govoriti o zadiranju u lični život (na javnom mestu, službeno vozilo, službeno obezbeđenje) a pogotovo ne o osetnom“, naveo je on.

Naprotiv, snimanje funkcionera u situaciji u kojoj ne poštuje propise odnosno preporuke Vlade čiji je član svrstava se u kategoriju onih za koje je Evropski sud za ljudska prava u više odluka izneo stav da su legitimne jer “podstiču raspravu o pitanjima od javnog značaja“, naglasio je Šabić.

On je rekao da Krivični zakonik predviđa da se ovo krivično delo goni samo po privatnoj tužbi i da to znači da bi ministar Vulin, “kako građanin, ako smatra da za to ima osnova, mogao lično da podnese privatnu krivičnu tužbu ali nema nikakvih razloga za intervenciju policije tim povodom“.

U tom kontekstu nejasno je zašto je došlo do intervencije takvih dimenzija (jedna patrola Interventne jedinice i jedna redovna patrola Policijske stanice Vračar) i o čemu je to “obavešteno javno tužilaštvo”, kako se to navodi u saopštenju MUP-a“, rekao je Šabić.

Ne može politički funkcioner imati tretman ka zaštićeni svedok, to je apsurdno. Vlast je dužna da razume i prihvati da je elementarni demokratski standard to da politički funkcioneri imaju znatno niži nivo zaštite privatnosti od običnih građana. To važi i za pitanja iz privatnog života a pogotovo za događaje koji su u vezi s vršenjem funkcije“, ocenio je.

Pojačana pažnja javnosti uz ostalo podrazumeva i snimanje događaja u kojima su funkcioneri akteri i oni su dužni da to podnose a ne da na to reaguju primenom represivnih mehanizama i to na način koji nije u skladu sa zakonom“, dodao je Šabić.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

CINS: Nismo odgovorni za zloupotrebu objavljenih, nesumnjivih i dokazanih činjenica

Beograd, 01. decembar 2020. – Centar za istraživačko novinarstvo (CINS) u saopštenju…