Naslovna Vesti Evropska unija Sajt o istinitosti izjava kandidata za Evropski parlament

Sajt o istinitosti izjava kandidata za Evropski parlament

2 minuta za čitanje
0
527
evropski-parlament

Evropski političari, kao i drugde u svetu, rado barataju podacima i brojkama tokom predizborne kampanje a na novinarima i građanima je uglavnom posao da provere istinitost tih tvrdnji. Građani EU mogu od nedavno putem internet sajta FactcheckEU da provere istinitost tvrdnji koje političari iznose tokom predizborne kampanje za izbore za Evropski parlament, ali i da ukažu na sporne izjave.

Sličan sajt je pokrenut 2007. u SAD a dve godine kasnije nagrađen je Pulicerovom nagradom za izveštavanje o američkim predsedničkim izborima. Jedna od tvrdnji koja se često čuje u debatama u članicama EU jeste da “80% zakona potiče iz EU”, što je, kako se pokazalo, vrlo teško potkrepiti činjenicama, kažu u FactcheckEU.

Kandidat socijaldemokrata za predsednika Evropske komisije Martin Šulc nedavno je rekao za češku eleviziju da Evropa zbog utaje poreza gubi dve hiljade milijardi evra. Međutim, podaci Evropske komisije govore o gubicima od jedne hiljade milijardi, a treba imati u vidu i da se do preciznih podataka teško dolazi.

To očigledno nije prvi put da se sporni podaci iznose tokom kampanje za izbore za Evropski parlament.

Ceo tekst možete pročitati na portalu euractiv.rs.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Evropska komisija predstavila Akcioni plan za promociju rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena

Brisel, 25. novembar 2020. – Evropska komisija je predstavila Akcioni plan za promoc…