Naslovna Civilno društvo Samo četvrtina gradova i opština u Srbiji ima prihvatilište za napuštene kućne ljubimce

Samo četvrtina gradova i opština u Srbiji ima prihvatilište za napuštene kućne ljubimce

7 minuta za čitanje
0
811
Pas i mačka

Beograd, 04. april 2017. (Link plus) – Povodom Svetskog dana napuštenih životinja, organizacija Link plus iz Beograda saopštila je da  samo oko četvrtina gradova i opština u Srbiji ima prihvatilište za napuštene kućne ljubimce, a da je čak trećina lokalnih samouprava angažovala isto privatno preduzeće za hvatanje i zbrinjavanje napuštenih pasa, s obzirom da nema sopstvenu zoohigijensku službu.

Organizacije ukazuju na brojna kršenja zakona, stihijsko i loše organizovano sprovođenje programa lokalnih samouprava, a naročito na nezakonito i nehumano postupanje sa uhvaćenim napuštenim životinjama koje se smeštaju u prihvatilišta. Izgradnja prihvatilišta predstavlja samo jednu od mera koju je neophodno sprovesti da bi problem napuštenih pasa i mačaka bio rešen.

Pored Međunarodnog dana životinja beskućnika koji se obeležava treće subote u avgustu mesecu, postoji i nezvanični Dan napuštenih životinja koji se obeležava 4. aprila. Ideja da se još jedan dan u godini obeležava u cilju podizanja svesti o patnji napuštenih životinja potekla je od holandskih aktivista.

Nažalost, u našoj zemlji prihvatilišta su se pretvorila u dodatni problem umesto u bazu za sprovođenje programa kontrole i smanjenja populacije napuštenih kućnih ljubimaca. Zakonom o veterinarstvu pre 12 godina uvedena je obaveza osnivanja zoohigijenske službe i humanog zbrinjavanja napuštenih pasa i mačaka u lokalnim samoupravama, međutim, Zakon o komunalnim delatnostima je od 2011. godine omogućio da poslove zoohigijene obavljaju i privatnici.

Takav ustupak gradovima i opštinama nije doprineo rešenju problema. Prihvatilište preduzeća „Radnja za čišćenje objekata i ostale usluge u poljopriredi Avenija MB“ u Novom Selu kod Vrnjačke Banje može da pruži smeštaj za oko 150 pasa.

Organizacije ukazuju da ovi kapaciteti nisu dovoljni za potrebe trećine lokalnih samouprava u Srbiji koje su potpisale ugovor s tim preduzećem, a da postoje brojni problemi i kad je u pitanju obezbeđivanje dobrobiti psima, i kada govorimo o zaštiti javnog zdravlja jer se neobeleženi i nevakcinisani psi prevoze u udaljenu epizootiološku jedinicu, što je zakonom zabranjeno.

Međutim, i pored insistiranja organizacija koje podnose prijave sa dokazima, veterinarska inspekcija još uvek nije preduzela sve mere iz svoje nadležnosti i nije zabranila rad tog preduzeća! Važno je napomenuti da opštine i gradovi svake godine izdvajaju velike iznose za usluge u oblasti zoohigijene, a da se problem ne rešava. Na ulici se neprestano pojavljuju novi napušteni psi i mačke jer vlasnike i odgajivače niko ne kontroliše. Napušteni psi i mačke završavaju tragično, u objektima koji ne ispunjavaju zakonom propisane uslove da bi mogli da budu nazvani prihvatilištima.

Stoga, Link Plus poziva građane i građanke da dobro razmisle pre nabavke kućnog ljubimca, da li su spremni da budu odgovorni vlasnici i da o životinjama brinu do kraja njihovog života. Takođe, ova organizacija poziva građanke i građane i da posete prihvatilišta i suoče se sa nehumanim uslovima u kojima su smešteni psi i mačke koje su nesavesni vlasnici i odgajivači izbacili na ulicu.

Građani mogu direktno da se uključe u rešenje problema napuštenih pasa i mačaka ako svog ljubimca obeleže, vakcinišu, sterilišu i nikad ga ne napuste. Link Plus preporučuje da građanke i građani ne nabavljaju ljubimce iz neregistrovanih odgajivačnica, nego da usvoje psa ili mačku s ulice ili iz prihvatilišta.

 

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Matić: U Srbiji donirano više od 90 miliona evra za opšte dobro

Beograd, 30. 09. 2021. – Direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić ukazao je…